Sabah

Erdoğan, hangi çerçeveyi çizdi?

- okan.muderrisog­lu#sabah.com.tr SMS OM yaz 4122’ye gönder. 1.60 TL M+ 444 88 81 Iacebook.com okanmuderr­isoglu

Parlamente­r sistem de, koalisyonl­ar vardı. Seçimlerde­n sonra geli şen zoraki ve geçici birlikteli­k lerin adıydı. Cumhurbaşk­anlığı hükümet sisteminde ise itti faklar var. Seçimlerde­n önce çerçevesi çizilen, seçmene vaatleri önceden ilan edi len, ilkesel, siyasal ortaklaşma­lar...

Lakin bu döne me özgü “ittiIak lar” ile “işbirlik leri” arasında da ciddi farklar söz konusu. Cumhur

İttifakı örneğinde olduğu gibi tek seçime indir genmeyen, geniş ortak payda sı bulunan bu tarz bir model aynı zamanda şeffaflık da içe riyor. Muhalefet bloğunun denediği ve seçimden sonra dağılan Millet İttifakı ise siya si ve fikri akrabalıkl­arı olma yan partilerin, daha çok örtülü alan paylaşımla­rını içeren, tek motivasyon­u ise AK Parti ve Erdoğan karşıtlığı olarak dışa vuran yapay yaklaşımla­r.

İşin teorik çerçevesi bir yana, 24 Haziran seçim lerinde denenmiş, başarılı olmuş, yasal altyapısı da kuru lan Cumhur İttifakı’nın, yerel seçimlere nasıl uyarlanaca ğı ve ne netice vereceği hâlâ merak konusu. Nihayetind­e yerelde, aday faktörü, hemşe ricilik vb alt başlıklar belirgin tercih nedenleri.

MHP; İstanbul, Ankara ve İzmir’de aday çıkarmama ve AK Parti’yi destekleme kara rına, Erzurum ve Denizli’deki adaylarını geri çekme kara rını da ekledi. AK Parti’nin; Adana, Mersin, Muğla, Aydın, Manisa ve Osmaniye’de yap ması beklenen jestin kapsa mı kadar AK Partili seçmenin davranışın­ın nasıl yönlen dirileceği de kritik bir konu. Tepkiselli­ğe veya top lumsal mühendisli­ğe dayalı partiler arası oy geçişkenli­ği ile merkezde biçimlen dirilen bir formülün, gönüllülük esası ile ittifak edilen parti nin adayına oy ola rak dönmesi ara sında hassas bir çizgi söz konusu. Milliyetçi muhafa zakâr tabanın AK Parti’de buluşması ile 16 yıldır eli sadece AK Parti’ye giden seçmenin ittifak edilen bir diğer partinin ambleminde buluşması eş değer rahatlıkla gerçekleşe­bilecek mi? Bu soru nun cevabını, önceki günkü AK Parti MKYK toplantısı­n da Cumhurbaşk­anı 7ayyiS Erdoğan net şekilde vermiş durumda: “Aday belirlene ne kadar her türlü tartış ma ve eleştiriye evet. Ama aday belirlendi­kten sonra, çatlak ses çıkmamalı, şartlar ileri sürülmemel­i. Bunu asla kabul etmem ”

Demek oluyor ki Cumhur İttifakı’nın yereldeki tatbi katı, Erdoğan’ın “yüksek liderlik” becerisi ve MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin “kararlı duruşu” ile başarı ya ulaşacak. Neticede mese le, Anadolu’da bir iki belediye kazanıp kaybetmekt­en iba ret olmadığı gibi hem siyasi ve ekonomik istikrarın devamı hem de yeni sistemin kökleş mesi meselesidi­r. Mesele dev let ve millet ise ötesi de tefer ruattır.

 ??  ?? Okan MÜDERRİSOĞ­LU
Okan MÜDERRİSOĞ­LU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye