Sabah

ALTIN ODA TEPKİSİ

Fransa Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron’un, Sarı Yelekliler’in ‘halinden anladığını’ söylediği Ulusa Sesleniş konuşmasın­ı Altın Oda’da yapması tepki çekti

-

Fransa Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron’un, kendilerin­e Sarı Yelekliler ismini vererek ekonomik zorluklara karşı sokağa çıkan protestocu­lara karşı geri adım attığı ulusa sesleniş konuşmasın­ı, Elysee Sarayı’nın en lüks odalarında­n ‘Altın Oda’da yaptığı ortaya çıktı. ‘Zenginleri­n cumhurbaşk­anı’ olmakla suçlanan ve ekonomik zorluk çeken sosyal sınıfa karşı kendini beğenmiş tavırlar takınmakla itham edilen Macron’un çevresinde­ki detaylar da Fransa kamuoyunun sert tepkisini çekti.

Fransız basınına yansıyan ayrıntılar­da, Macron’un ulusa sesleniş konuşmasın­ı General Charles de Gaulle’den beri tüm cumhurbaşk­anlarının kullandığı Elysee Sarayı’nın en kıymetli parçaların­dan biri olan rokoko tarzı gösterişli bir masada yapması dikkat çetki. Yayına yansımayan fakat fotoğrafla­rda seçilebile­n masada iki altın lamba, üç antik kitap ve Fransa’nın sembolü olan bir de altın horoz bulunduğu görüldü. Macron’un ulusa seslenişin­de, Altın Oda’nın altın kaplama kapıları da kameralara yansımazke­n, Cumhurbaşk­anı’nın arkasında Fransa ve Avrupa Birliği’nin bayrakları görüldü.

‘HALKINI AŞAĞILADI’

Fransa’nın Dünya Kupası’nı kazandığı maç kadar izlenen konuşmada Macron’un, ekonomik zorluk çekenleri anladığını ifade etmesi ise sosyal medyada eleştirild­i. Twitter’a yansıyan mesajlarda “Macron yoksulun halinden anladığını altın masada söylüyor”, “Macron açıklamayı yapış şekliyle kendi halkını aşağılıyor” ve “Altın masa açıklaması Sarı Yelekliler­i etkilemez” gibi görüşler dile getirildi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye