Sabah

Nüfus korkusu... Yalanlar, şüpheler...

-

Geçen gün yaşı kırklarınd­a bir tanıdığım yakını yordu: “'ünya nüfu su birkaç yıla 10 milyarın üstüne çıka cakmış; öyle bir dün yada yaşamak iste mem!”

Dünya sanki kendi sine tahsis edilmiş küçük bir bahçeydi de, üzerine basılmamış çimen kalma mış gibiydi.

“Ama 20 milyonluk İstanbul’da baya ğı keyiflisin” deyince, mırın kırın etti.

Şu sıralarda eğlence hayatı ünlüle riyle yapılan kıytırık röportajla­rda da aynı yakınma yeniden dikkat çeker oldu. Hani zorlansala­r, internet ergenleri gibi “doğal bir afet olsa da dünya hafif lese” diyecekler!

Çocukluğum­dan beri bilirim, özellikle okumuş kesimlerin zihnine medya yoluy la “nüfus korkusu” enjekte ettiler.

Ara ara hortlayan tuhaf bir endişe dir bu.

★★★

Google’ı açıp “dünya nüfusu” yazın...

En çok karşılaşac­ağınız kelime “Tehlike” olacaktır. Gerçekten öyle mi? 1960’larda 80’lerin nüfus tah mini “şok tehlike” olarak anlatılı yordu.

1990’larda öyle şeyler yazılıp çizildi; dahası, öyle filmler, diziler yapıldı ki, sanki nüfus 7 milyarı bul duğunda dünya bir karınca yuvası nı andıracakt­ı.

Şimdi de 2020’lerin başlarında 10 mil yar olacak tahminiyle korkutuluy­or insan lar.

Malum okumuş çocuklar yine yazacak larıma bakıp “adam iyice cahil komplocu lara döndü” diyecekler. Fakat tablo gerçek ten tuhaf.

Hele Batı’da ve bizdeki “ecnebi” çev relerde birileri, sanki sebep nüfusmuş gibi, “Aç Müslüman nüfus büyüyor” deyip ardından Yemen’de, Somali’de, Sudan’da ve daha pek çok ülkede derhal doğum kontrolü çağrısı yapıyorsa, şüphelenme mek yanlış olur.

★★★

Dünya nüfusunun artışını tartışıp duran bilim çevreleri de ayrı âlem!

Sorunca, 1900’lere kadar denge için de gelen dünyanın nüfusunun birden kat lanarak artışını “yaşam koşulların­ın düzel mesine” bağlıyorla­r. Sonra siz artış eğrisinin yükselişin­in iki büyük savaşın ardından gel diğini yüzlerine vurunca lafı dolandırıy­orlar. Hem söyleyin bana... 1976’dan beri tek çocuk politika sı uygulayan ve hep “çok kalabalık” olmaktan şikâyet eden din şimdi neden ikinci çocuğa devlet yardımı politikası­na geçti?

Zihinde biriken soruları kovmak kolay değil...

Yoksa bu endişenin temelleri baş tan aşağı yalan mı?

Karanlık bir tezgâh mı dönüyor? Nüfusla korkuttukl­arı kamuoyla rı uzaklardak­i büyük bir yıkımdan sonra “rahatlama” hissetsinl­er diye mi bütün bunlar?

 ??  ?? Haşmet BABAOĞLU
Haşmet BABAOĞLU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye