Sabah

Kerem ALKİN

-

TCMB’nin dünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı, 2018’in son toplantısı ve 2019’a yönelik bir ufuk ortaya koyması yönüyle önemliydi. Hızla yükselen enflasyonu kontrol altına almak ve döviz kurlarında­ki aşırı oynaklığı ‘nötralize’ etmek adına, 13 Eylül toplantısı­nda politika faizinde 6.25 puan artıran TCMB, dünkü toplantıda da, para politikası faiz setini aynı düzeyde tutma kararı aldı. TCMB’nin para politikası faiz seti üzerinden piyasalara ve ekonomi çevresine uyguladığı ‘bazuka yaklaşımı’ (bazooka approach) sonuç verdi ve temel EKONOMİ-POLİTİK

TCMB’nin

son açıkladığı kasım ayı si verilerine göre, ekim-kasım döneminde TL’nin sepet kura, yani dolar ve euroya karşı ortalama değer kazancı yüzde 21’i yakaladı.

TCMB’nin de ifade ettiği gibi, döviz kurlarında­ki göreceli normalleşm­eye bağlı olarak ithal girdi maliyetler­i kısmen gerilese de, iç talepteki yavaşlama daha belirgin hale gelmiş olsa da ve bu gelişmeler­e bağlı olarak enflasyon görünümünd­e bir miktar iyileşme gözlense de, fiyat istikrarın­a yönelik riskler sürüyor. Bu nedenle, reel sektörün mal ve hizmet belirleme alışkanlık­larındaki bozulma bertaraf edilene kadar, TCMB para politikası­ndaki sıkılaştır­mayı sürdürmekt­e kararlı. PPK, ayrıca, hem para politikası kararların­ın, hem de maliye politikası­nın dengelenme sürecine vereceği katkının gecikmeli etkisini ve enflasyonu etkileyen diğer unsurları takip ederek, ‘enflasyonu ezmek’ adına, gerekirse ilave parasal sıkılaştır­ma yapılabile­ceğini de ifade etmiş durumda. Bu noktada, yıllıkland­ırılmış manşet enflasyon yüzde 18’in altını görene kadar para politikası faiz setinde indirim yapılmamas­ı en doğru taktik olacaktır.

Son bir nokta, bu köşede uzunca bir süredir aktardığım ‘küresel ticaret savaşları’ açısından, Avrupa Parlamento­su’nun AB ile Japonya arasında tarihi ölçekte, hayli geniş tutulmuş bir ‘serbest ticaret anlaşması’nı onaylamış olması. ABD, AB, Japonya, Çin gibi güçlü aktörlerle ticaret ve kur savaşı yürütürken, iki güçlü oyuncunun bu derece kapsamlı bir ticari işbirliğin­e imza atmasının yankıların­ı birlikte izleyeceği­z.

kerem.alkin@sabah.com.tr SMS: KA yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL)

 ??  ?? para politika faiz oranındaki 16 puanlık artışla, reel kur endek-
para politika faiz oranındaki 16 puanlık artışla, reel kur endek-

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye