Sabah

FETÖ şirketleri­ne yaptırım mı gelecek?

-

Son dönemde Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensupları­nın cezaevleri­nden birer birer salınma haberlerin­i gördükçe “Neler oluyor” diye düşünmeden edemiyordu­m. Biz, içerideki örgüt elemanları­nın serbest kalmasını bırakın, kapağı hiç açılmamış dosyaların aralanması­nı beklerken gerçekleşe­n bu gariplikle­re anlam veremiyord­um.

Dilek GÜNGgR

Birileri derneklere 3-5 TL yatırdığı, Bank Asya’da 300-500 TL parası olduğu, baskıyla himmet verdiği için içeri atılırken, para baronların­ın orada burada cirit atmasına dayanamıyo­rdum.

Neyse ki, dün Başkan Recep Tayyip Erdoğan ikinci 100 günlük eylem planını açıklarken çok önemli bir mesaj verdi. FETÖ’nün özellikle yurtdışı finansman ayağına darbe vurulma sına yönelik yeni girişimler başlatı lacağını açıkladı. Bana göre, bu mesaj “mücadeleye güçlü şekilde devam” anlamı taşıdığı için vicdanlara su serpiyor. Kamuoyunda cevabı aranan sorulara da yanıt vermiş oluyor.

Peki Erdoğan’ın kastettiği ne olabilir? Bazı kaynakları­mla konuştum. Sanıyorum, bu operasyonl­arın birkaç ayağı olacak. Birincisi, 15 Temmuz’daki hain darbe girişimind­en sonra el konulan, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devrolan ve kayyumları­n yönettiği binden fazla şirketin yurtdışınd­aki iştirakler­i, kaçırdıkla­rı mal varlıkları veyahut paraları… Hükümet bu ülkelerle hukuki ve diplomatik temasa geçip, FETÖ şirketleri­ne yaptırım uygulanmas­ı talebinde bulunabili­r.

Misal, FETÖ’nün firari finansörü Akın İpek’in Koza Altın üzerinden ülkeden kaçırdığı 75 ton altının geri istenmesi veyahut TMSF’nin hukuki yola başvurarak, örgütün yurtdışınd­aki mal varlıkları­nı geri alması gibi…

İkincisi, firar eden örgütün üst düzey elemanları­nın, Türkiye’den yurtdışı na kaçırdıkla­rı paralarla kurdukları şirketleri­n kaynakları­na yönelik giri şimler başlatılab­ilir.

Misal, örgütün para kasası olan Kaynak Holding’in kayyum atanmadan bir hafta önce Hollanda’da kurduğu şirkete aktarılan paralar gibi… Gerçi bildiğim kadarıyla, Hollanda’ya taşınan Kaynak parası ABD’ye gitti. ABD paraya bloke koydu, örgüte 3-5 ay kullandırm­adı ama daha sonra blokeyi kaldırdı. Şu anda bu para örgütün 2 numarası olarak bilinen mali işlerini yürüten Mustafa Özcan’ın kontrolünd­e… Örgütün, ABD’nin Houston şehrinde 25 milyar dolara yakın parayı yönettiği söyleniyor. Üçüncüsü, Türkiye’den yurtdışına giden paralar için önlem ler alınabilir. Örgüt halen elini kolunu sallayarak içeride himmet toplayabil­ir mi bilemiyoru­m ama PKK ile FETÖ’nün ortaklaşa gerçekleşt­irdiği uyuşturucu ticaretind­eki kaynak pekala kesilebili­r. Bu konuya devam edeceğim…

SON NOKTA

dilek.JunJor#sabaK.com.tr

 ??  ?? $sker, yargı, polis, üniver site, öğretmen, STK ayağına sayısız ope rasyon yapılıp örgü tün finansörle­rine tam olarak müda hale edilmemesi ne hayıflanıy­ordum.
$sker, yargı, polis, üniver site, öğretmen, STK ayağına sayısız ope rasyon yapılıp örgü tün finansörle­rine tam olarak müda hale edilmemesi ne hayıflanıy­ordum.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye