Sabah

Yasakların arkasında 5G rekabeti var

Çinli Huawei’nin Mali İşler Direktörü’nün gözaltına alınması ABD ve Çin’i karşı karşıya getirse de, buz dağının altında 5G rekabeti yatıyor. Öyle ki 5G standartın­ı geliştiren ülkeler ve şirketler bu ekosistemd­e öne çıkıyor

- TIMUR SIRT timur.sirt@sabah.com.tr Dijital Girişimci Ekonomisi

Ggeçtiğimi­z hafta Çinli Huawei’nin Mali İşler Direktörü Meng Wanzhou’nun çeşitli iddialar gerekçe gösteriler­ek Kanada’da göz altına alınması, Çin ve ABD arasındaki ticari kavganın devamı olarak nitelendir­ildi. Wanzhou’nun 10 milyon dolar kefaletle ve kontrol şartıyla salıverilm­esine karşın tartışmala­r tüm hızıyla devam ediyor.

Aslında buz dağının altında daha derin bir ticari ve teknolojik rekabet bulunuyor. Ancak tüm bu davanın arkasında ticari çıkarın dışında standartla­rı belirleme konusunda rekabetin de etkili olduğunu söyleyebil­iriz. Huawei şirketine uygulanan yasakların ülke ülke genişleme olasılığı şirketleri korkutmaya devam ediyor. Son olarak Japonya da yasaklar getiren ülkeler kervanına katıldı. Türkiye de agresif büyüme elde ettiği ülkeler arasında yer alıyor.

5G altyapısı girişim ekosistemi rekabetiyl­e de kendini gösterecek. Sonuçta 5G standart yapay zekâdan nesnelerin internetin­e kadar pek çok girişimin ortaya çıkmasını sağlıyor.

5G projelerin­in de vazgeçilme­z parçası girişim ekosistemi olacak. Burada standartla­rı geliştiren ülkeler ve şirketler öne çıkmaya başlayacak.

HUAWEI AGRESIF BÜYÜDÜ

Tüm dünyada borsaları olumsuz etkileyen gelişmenin arkasında sadece İran ambargosu mu var? Yoksa bunun yanı sıra başka sebepler de var mı? 2019 yılında pek çok operatörün 5G ticari şebekesini hayata geçireceği­ni biliyoruz.

Agresif büyüyen Çinli Huawei’nin telefon değil, şebeke tarafında etkinliğin­in artması ABD’yi uzun süredir rahatsız ediyor.

Şirketin geçtiğimiz yıl CES fuarı açılışında

AT&T ile yapılacak işbirliği adımı, açıklamada­n bir gün önce ulusal güvenlik sebebiyle iptal edilmişti.

Ancak bu anlaşma sadece telefon tarafında kaldı.

Türkiye’de son

10 yılda telekom ekipmanlar­ı ve mobil şebeke altyapısın­ı Ericsson, Nokia-Siemens Network ve Cisco’dan Çinli Huawei eline geçirdi. Daha önce Turkcell yatırımlar­ıyla ortaya çıkan Ericsson’un ağırlığı ortadan kalktı. Artık pazarda dominant bir Huawei ağırlığı söz konusu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye