Sabah

ABD geri adım atmalı

-

Başkan Erdoğan, “birkaç gn” diyerek Fırat’ın doğusuna operasyon için işareti verdi. Bu, Türkiye’nin Suriye’deki dördüncü askeri operasyonu olacak. Önce Fırat Kalkanı ve Zeytindalı harekâtlar­ı, sonra İdlib gözlem noktaları... Şimdi de ABD korumasınd­aki YPG’ye karşı Fırat’ın doğusuna operasyon... Modalite değişmedi. Hepsi de önceden ilan edildi. Suriye’deki ilgili askeri taraflarla yürütülen diplomasi ve kararlılık kamuoyunun bilgisine de sunuldu. Türkiye’nin haklılığı hem içeride hem uluslarara­sı platformla­rda detaylı şekilde anlatıldı. Operasyon kararı Rusya’nın ABD’yi “sozde kurt devleti kurma çabasında” olmakla suçladığı döneme denk geldi. Bu, ortamın yeteri kadar olgunlaştı­ğını düşündürüy­or.

★★★

Zira Ankara, PKK’nın kolu olan YPG’yi Suriye’nin kuzeyinden temizleyec­eğini uzun süredir söylüyor. Washington ise Ankara’yı Menbiç’te oyalamaya devam ederken YPG’yi korumak için gözlem noktaları oluşturuyo­r. Son açıklama da ABD Genelkurma­y Başkanı Joseph Dunford’dan geldi. Geçen yıl bu zamanlar gündeme gelen 35-40 bin sınır gücünün yüzde 20’sinin eğit-donatının tamamlandı­ğını söyledi. Suriye dosyasını iki koldan yürüten Trump Yönetimi taktik adımlarla süreci yönettiğin­i sanıyor. Bir yandan McGurk zihniyeti sürüyor. YPG eğitilerek bölgesel yönetimin yapısı inşa ediliyor. Diğer yandan Türkiye’ye “PKK liderle rine odul koyma” jesti yapılıyor. Ve Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey üzerinden “birlikte çalışma” yolları aranıyor.

★★★

Jeffrey sık sık ülkesinin YPG’ye desteğini “geçici” ve “taktik” olarak niteliyor. Halbuki yine Jeffrey ABD’nin hedefinin sadece Deaş’ı bitirmek olmadığını belirtti. İran Suriye’den çıkarılana ve siyasi süreç tamamlanan­a kadar YPG kontrolünd­eki bölgede olacakları­nı açıkladı. Bunun anlamı “geçici değil uzun vadeli buradayız” demek. Washington Suriye’de ne

“oyun planını” ne de “nikai kedeiini” ankara ile paylaşıyor. “Ne olduğunu biz de kenz bilmiyoruz” savunması çok tüketilmiş, kötü bir oyalama taktiği. Kaldı ki Ortadoğu’da bütün dizaynlar ve “Tak diye başlıyor, sonra kalıcı oluyor. Bölge, önce İngiltere ve Fransa’nın, sonra ABD’nin ve İsrail’in yaptığı “geçici” oldubittil­erle dolu. Bırakın “TAKTIK” adımlarını “STRA TEMIK” ya da “INSANI MDA KALE” diye pazarladık­ları kararların bile bölgede ne çok sorun yaşattığın­ı biliyoruz. Fazla söze ne hacet, Irak ve Afganistan ortada... Ankara YPG oldubittis­ini engelleme konusunda çok kararlı. Bu mücadele onlu yıllar bile sürse hayati milli güvenlik hedefi olarak kodlanmış durumda.

★★★

Sorular çok. Operasyon nasıl olur? Arap bölgelerin­den, Tel Abyad ve Resulayn arasından mı girilir? Mürekkep sızması mı, cep operasyon mu olur, tüm sınır hattı mı söz konusu? Türk ve ABD askerleri karşı karşıya kalır mı? Operasyonu­n nasıl olacağını başladığın­da görürüz. Ancak ABD ile çatışma ihtimaline değinelim. Kuşkusuz iki NATO müttefikin­in askerleri arasında çatışma kaçınılmas­ı gereken ciddi bir kriz doğurur. Önceki krizlere de benzemez. Zaten Türkiye de bu sebeple ABD’ye bildirerek ve uzun müzakerele­r sonrası operasyon yapma noktasına vardı. Ben ABD askerileri ile çatışma olacağını sanmıyorum. Karşı karşıya gelinen ihtilaf tarafların verdiği önem açısından asimetrik. Türkiye açısından mesele toprak bütünlüğün­ü ve terörle mücadeleyi içeren “kayati bir gvenlik” konusu. ABD açısından ise “geçi ci ve taktik bir işbirliği...”

O halde, ABD tarafına düşen, müttefiki Türkiye’nin askerlerin­in girdiği kısımlarda­n geri çekilmek. Washington, Ankara’nın kararlılığ­ını daha fazla görmezden gelemez. “<3*¨YI KORUMAK” Suriye’ye daha fazla askeri angajmanı gerektirir. Washington bunu bile yapsa Türkiye ile uzlaşmadan Suriye’de rahat yüzü göremez.

 ??  ??
 ??  ?? Burhanetti­n DURAN “GEçICI” TIK”
Burhanetti­n DURAN “GEçICI” TIK”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye