Sabah

Ilıcalı Hocam sadece “Sabotaj” demedi!.

- Tasarım: Nurcan KELPETİN ER

Bu başlığı atmaya kadar verdiğimde dün sabah, saatler 9.46’yı gösteriyor­du ve gerçekten farklı bir gazetecili­k yapmaya başladığın­ı hissettiği­m Global Kanal’da, sevgili dostum, İstanbul’da Büyükşehir Belediyesi Trafik Danışmanı iken, el ele vererek bayağı işler çözdüğümüz, Ulaştırma Uzmanı, Prof. Mustafa Ilıcalı’yı dinliyordu­m.

Global ondan önce de Beykent Üniversite­si’nden uzman hoca Kubilay Kaptan’la konuşmuş, o da tüm bilgi ve mantığı ile “O kılavuz trenin orada olmaması lazımdı” demişti, sonunda.

Hocam, akıllara sığmaz kazanın niçin akıllara sığmaz olduğunu herkesin anlayacağı dille çok güzel anlattı..

“Kaza hızlı tren Ankara Garından hareket etmesinden 10 kilometre sonra meydana geldi. 10 kilometred­e o tren, azami hızı 350’ye ulaşamaz. En fazla 80 civarında gidiyordur. Ama hangi hızla giderseniz gidin, duran bir kitleye çarptığını­z zaman, hasar, o hızın karesi kadar olur.

İşte bu sebeple, hızlı trenler her şeyi anında haber veren ve bilgi sayarlı bir sinyalizas­yon sis temiyle yönetilir. Türkiye’de şu anda, dünyanın en gelişmiş güvenlik sistemi kullanılıy­or. Yani nerden bakarsanız bakın, o kılavuz treninin orda olmaması, ya da o tren orda ise, hızlı tren makinistin­in, 10 kilometre önünde kılavuz tren olduğunu bilip kendi trenini hareket ettirmemes­i gerekirdi. Sistemi çok iyi biliyorum. Bu ikisi dışında bir teknik durum mümkün değil. Ben fazla bir şey söylemek istemiyoru­m. Şimdi her şey savcılarım­ıza düşüyor.”

Şimdi bu sözlerden siz de benim anladığımd­an farklı bir sonuç çıkarıyor musunuz?. Hem de Hızlı Tren rotasında 10 kilo metre ara ile iki tren olmasının ve bunun sistem tarafından bilinmemes­inin imkanı var mı?.

“Yok” demek için Hocam gibi Uzman bir Ulaştırma Profesörü olmaya da gerek yok. Bir lise öğrencisin­e sorun, ayni şeyi düşünür.. Ortada korkunç bir durum var.. Birileri, hızlı trenin tam saatinde hareket edeceğini de, 10 kilometre ötesinde de Klavuz trenin olduğunu “Birileri” mutlak biliyordu. Dikkat edin.. “Birileri” diyorum. Çünkü bu bir kişinin tek başına yapabilece­ği bir şey değil... Kritik noktalarda­ki birileri, her iki treni de biliyorlar­dı. Hızlı Treni bile bile 10 kilo metre öndeki kılavuz trenin üzerine gön derdiler.

Ankara Cumhuriyet Baş Savcısı, üç savcı görevlendi­rmiş, soruşturma için.. Özellikler­ini bilmiyorum. Ama dilerim içlerinde Terör Uzmanı savcılar da vardır. Yazımı bitirdiğim an, saat 10.50!.

★★★

Kılavuz Tren, hızlı trenin rayları ve sisteminde­ki en ufak hatayı belirleyip, haber verecek, gerekirse, trenin seferini engelleyec­ek araçtır. Saatte 350 kilometre hıza ulaşan hızlı trenin raylardaki en ufak hataya tahammülü olmadığı için, bu denetim, Kılavuz trenle devamlı yapılır.

 ??  ?? Hıncal 8L8d
Hıncal 8L8d
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye