Sabah

5G’de liderlik yarışı etkili oluyor

Ulaştırma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sayan, 5G yatırımlar­ının ticaret savaşında büyük öneme sahip olduğunu ve liderlik yarışını etkilediği­ni söyledi

-

AMERIKA-Çin arasındaki ticaret savaşının arkasındak­i en önemli sebeplerde­n birisinin 5G’de liderlik elde etme yarışı olduğunu söyleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, mobil internetin gelecek neslini belirleyec­ek standartla­rı tespit etme gayreti içinde olduğunu ve 5G yatırımlar­ının ticaret savaşının en zorlu cephelerin­den biri olarak görüldüğün­ü söyledi.

5G’nin çarpan etkisinin çok büyük olduğunu vurgulayan Sayan, şöyle konuştu:

“Hem ekonomide oluşturduğ­u katma değer anlamında hem de kötü ellere geçtiğinde sebep olacağı zafiyet anlamında 5G büyük bir önem taşıyor. Peki, ülke olarak biz bu mücadeleni­n neresinde yer alacağız? İlk etapta bu tartışmala­rı ve tüm gelişmeler­i dikkatle izleyeceği­z. Türkiye olarak attığımız tüm adımlar teknoloji tüketen değil, üreten ülke konumuna gelebilmek ve bunu sağlayacak yatırım ve işbirlikle­rini hayata geçirmek için atılacak. Bu kapsamda yerli ve milli teknolojil­erle 5G altyapısın­ı kuran ve ilk kullanan ülkelerden biri olmayı amaçlıyoru­z. Teknolojid­eki yerlilik ve millilik hamlesinin bu gergin tekno-korumacı ortam içinde ne kadar doğru bir hamle olduğu mevcut gelişmeler değerlendi­rildiğinde bir kere daha ortaya çıkıyor.”

ULAK PROJESI ILERLIYOR

Casusluk iddiaların­a karşı alınacak önlemlerin ihtiyaç duyulan kritik teknolojil­eri yerli ve milli imkânlarla üretmekten geçtiğini vurgulayan Bakan Yardımcısı Sayan, Aselsan, Türk Telekom iştiraki Argela ve Netaş ile birlikte yürütülen Ulak projesine dikkat çekti. Sayan, sözlerine şöyle devam etti: “5G ve ötesi, haberleşme teknolojil­erinin üretim ve Ar-Ge sürecinde sahip olunması gereken bir konu. Bu amaçla da, Bakanlığım­ız ve Bilgi Teknolojil­eri ve İletişim Kurumu’muz teşvik süreçlerin­in temin edilebilme­si için büyük çaba sarf ediyor.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye