Sabah

Türk büyüğü Parvus Efendi

-

Oynattığı filmle rin yüzde doksanı moloz olan Netflix’te ara sıra iyi işlere de rastla nıyor.

Bunlardan biri, “*un &ity”... Yirmili yılların başla rında Barcelona’da geçiyor.

Ne ki, bu film, Almanlar’ın geçen yıl bütün Avrupa televizyon­larını kasıp kavuran “Babylon Berlin” dizisinden, hadi öyle diyelim, “fazlaca esinlenmiş”...

İspanyolla­r, “biz de için de fötr şapkalı, uzun paltolu adamlar, kloş şapkalı kadınlar ve T modeli )ord arabalar bulu nan bir film yapalım” demişler ve ortaya güzel bir eser çıkmış. (Ertuğrul Özkök’ün çok geniş pop kültürüyle san dığı gibi İspanya’daki iç savaşı anlatmı yor, arada on beş yıl fark var.)

“Babylon Berlin”in DVD’sini Almanya’dan getirttim ve keyif le seyrettim. Gene kitap piyasası nı kasıp kavuran Volker Kutscher’in “hafiyesi Rath” dizisinin ilk mace rasını çeke çeke lastik gibi uzatmış lar, biraz da değiştirmi­şler ama rekor lar kıran mükemmel bir dizi yapmışlar. (Kutscher dilimize de çevirildi.)

Bu dizi bizde de elbette oynatıla caktır, Litvanyalı yıldız Severija’nın iki şarkısına şimdiden dikkatiniz­i çeke rim: Biri “Zu Asche, zu Staub”, özel likle öteki de ünlü Gloomy Sunday şarkısının Rusça’sı, “0raçnaye Vaskryesen­niye”... Çok çok etkileyici.

Bu yazıda fazlaca yabancı isim mi geçti? Öyleyse devam edelim.

Netflix’in ikinci bombası bir Rus dizisi: “Troçki”...

Troçki’yi, son yıllarda Rusya’nın Oleg Menşikov’dan sonra piyasa ya saldığı ikinci yıldız olan Konstantin Habiensky oynuyor. Daha önce ünlü şarkıcı, “Rus tangosunun kralı” Pyotr Leşçenko’nun haya tını anlatan o nefis dizi de de başrol oynamıştı. (Klipleri YouTube’da var, mutlaka izleyin.) Bu Troçki dizisinde, hemen daha ilk bölüm lerde, Alexander Israel Helphand da var. Lakabını söyleyeyim de hatırlayın: Parvus. Türkiye’de “3arvus (fendi” olarak geçerdi... Hani şu, Kemal Kılıçdaroğ­lu’nun o umman genel kültürü ve şaşmaz basiretiyl­e “Türk büyüğü” sandığı Parvus...

Mutlaka seyrediniz (Türkçe altya zılı.) Parvus’un bir Alman ajanı oldu ğunu ve Alman istihbarat­ının daha 1900’lerin başlarında­n beri Bolşevik hareketini nasıl destekledi­ğini ve besle diğini göreceksin­iz.

Parvus, İttihat ve Terakki iktidarıyl­a Almanya arasındaki köprüyü de kuran adamdır.

Lenin’i Zürih’ten mühürlü trenle Rusya’ya gönderen de bu Parvus’tur.

“Daaevrimci arkadaşlar” kitap okuyan insanlar olsalardı, Lenin’in Almanlar’dan nasıl para yediğini de öğrenecekl­erdi...

Bu diziyi Kılıçdaroğ­lu da izlesin. Parvus’un hayatını anlatan ünlü eser dilimize de tercüme edilmişti (“Devrim Taciri”) ama nasıl olsa okumaz, bari filmini seyretsin.

Alman istihbarat­ı soruyor: “Rusya’nın içini karıştırma­k için kaç para lazım?”

“Bir milyar mark yeter” diyor Parvus. (Kendi komisyonun­u da ala cak.)

Peki bunlar Gezi ayaklanmas­ına kaç avro harcadılar acaba?

earGic#VabaK cRm tr 606 EAR ya]

’ye J|nGer TL 0+ 0E6A- IacebRRk cRm enJinarGic

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye