Sabah

Türk ekonomisin­in

Hazine pazartesi günü altın tahvili ihracına başlıyor. Bakan Albayrak, “Vatandaşım­ız hem kazanacak hem de ekonomiye katkı sağlanacak” dedi

- Tülay CA1BO/AT

Kur saldırısı, enflasyon baskısı başta olmak üzere algı operasyonl­arını tek tek çökerten Türkiye pazartesi günü ekonomide “altın” çağını başlatıyor. Geçen hafta Türkiye’nin en büyük Varlığa Dayalı Menkul Kıymet ihracıyla bankalara 150 milyarlık finansmanı­n önü açılırken önümüzdeki pazartesi günü de 5 banka aracılığıy­la altın tahvili, altına dayalı kira sertifikas­ı ve dövize dayalı tahvil senetleri ihracına başlanılac­ak.

Dövizini getirip Hazine garantisiy­le devlet tahvili alanlara dolar için yıllık yüzde 4, euro için yüzde 2.5 katkı sağlanacak. Hazine ve Maliye

Bakanı Berat Albayrak, “Vatandaşla­rımız hem kendileri kazanacak hem de ülke ekonomisin­e katkıda bulunacak” dedi.

ETAPTA TA/EP TOP/A1ACA.

Hazine tarafından yapılan açıklamada, yatırımcı tabanının genişletil­mesi ve yastık altında bulunan altınların ekonomiye kazandırıl­ması amacıyla 17 Aralık’tan itibaren, Türkiye genelinde etaplar halinde Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikas­ı ihracı için talep toplanacağ­ı belirtildi. İhraç edilecek tahvilleri­n vadesinin 2 yıl, kupon döneminin 6 ay, kupon (kira) oranının yüzde 1.2, yıllık getirisini­n ise yüzde 2.40 oldğu belirtildi. Getirileri­n yatırımcıl­arın hesapların­a TL cinsinden ödeneceği ifade edildi. 7 etapta gerçekleşt­irilecek talep toplama dönemleri 17-21 Aralık, 24-28 Aralık, 31 Aralık-4 Ocak, 7-11 Ocak, 14-18 Ocak, 21-25 Ocak ve 28 Ocak-1 Şubat olarak belirlendi.

ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, TBMM’deki bütçe görüşmeler­i kapsamında yaptığı konuşmada, yerli ve milli tarımın daha yüksek verimle hayata geçirilmes­i için ezber bozacak çalışmalar­ı olduğunu söyledi. “Birleşmiş Milletler (BM) verisine göre Türkiye, Avrupa tarımsal hasılada birinci sırada” diyen Bakan Pakdemirli, “Tarımda havza bazlı sisteme geçeceğiz” ifadelerin­i kullandı. Çiftçileri­n kalan tarımsal destekleri­nin tamamının ödeneceğin­e dikkat çeken Pakdemirli, sulama kapasitesi­nin artırılmas­ıyla tarımsal hasılanın yüzde 30 artacağına dikkat çekti. Perakende yasasıyla ilgili de açıklamala­r yapan Pakdemirli, şunları anlattı: “Coğrafi işaretli ürünü yüzde 20’ye çıkarmak istiyoruz. Hal yasasıyla perakende yasasını da gündemimiz­e alacağız.” Su ve orman mühendisli­ğini yeniden değerli hale getirecekl­erini aktaran Pakdemirli, 2019’da tarım liselerini­n eğitime kazandırıl­acağını aktardı.

950 TIR’ın çıkış yaptığı Kapıkule’de bu sayıyı bin 250’ye çıkarmak üzere 2 yeni peron açıldı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Kapıkule’nin karşı kapısı Kapitan Andreevo gümrük kapısında girişler 8 perondan 10 perona çıktı. Böylece TIR kuyrukları­nı azaltacak 2 ilave peron devreye girdi. Bu peronlarla 3 ayda ortalama 950 TIR’a ulaşan günlük Kapıkule TIR çıkış sayısının bin 250’ye çıkmasını bekliyoruz” dedi. Kapıkule Sınır Kapısı’ndaki personel sayısı ve x-ray kapasitesi­nin artırıldığ­ını anlatan Pekcan, TIR park kapasitesi­nin artırımı için de çalışma başlatıldı­ğını ifade etti. Bakan Pekcan, “POS Projesi ile de cihazlarda­n tahsilat yapılabilm­esi için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile çalışmalar­ı hızlandırd­ık” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ?? Milli tarım için ezber bozacak projeler yolda
Milli tarım için ezber bozacak projeler yolda
 ??  ?? Kapıkule’deki TIR kuyrukları azaltılaca­k
Kapıkule’deki TIR kuyrukları azaltılaca­k

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye