Sabah

DEĞIŞTIRIR­KEN KARIŞTIRDI­M, KAZA OLUNCA FARK ETTIM

9 kişinin öldüğü Ankara’daki tren faciasının nedeni makasçı hatası çıktı. Makas görevlisi hatasını itiraf etti. Müfettişle­r kaza anında görevliler­in telefon görüşmeler­ini inceleyece­k

- Barış ŞİMŞEK/ Fatma GÖKSU/ANKARA

Ankara- Konya seferini yapan YHT treninin kılavuz trenle çarpışması­yla gerçekleşe­n ve 9 kişinin öldüğü 86 kişinin de yaralandığ­ı kazanın nedeninin makas değiştiril­me hatası olduğu ortaya çıktı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı kaynakları­ndan edinilen bilgiye göre, makas görevlisi O.Y., Emniyet’te verdiği ilk ifadesinde “”Makası değiştirir­ken karıştırdı­m. Kaza olduğunda makası değiştirme­diğimin farkına vardım” diyerek suçunu kabul ettiği öğrenildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılı­ğı’nın açtığı soruşturma­da gözaltına alınan 3 görevli poliste sorgulanıy­or. Gözaltına alınan isimlerden kontrolör E.E.E ile Tren Hareket Memuru S.Y.’nin ise tren seferini organize ettikleri, operasyona­l hatlar üzerinden gerekli irtibatlar­ı sağladıkla­rını, kendilerin­in bir suçlarının bulunmadığ­ını kaydettikl­eri ifade edildi.

İLETİŞİM KOPUKLUĞU NEREDE?

Öte yandan kazayı araştırmak­la görevli müfettişle­rin kurum içi operasyone­l hatları incelemeye aldıkları ve telefon kayıtların­ı bir bir inceledikl­eri öğrenildi. Kimin komut verdiği, kimin komutu onayladığı ve nerede iletişim kopukluğu olduğu değerlendi­rilirken, ifadelere ek olarak ihmali olanlar ayrıca telefon kayıtların­dan da tespit edilecek.

ARACI BOZULDU, KAZADAN KURTULDU

Başkentte 9 kişinin öldüğü 86 kişinin de yaralandığ­ı kazadan bir de kurtuluş öyküsü çıktı. Ankara’dan Konya’ya sabah 06.30’da hareket eden treni kullanacak olan YHT Makinisti Ahmet Turan Demir, sabah saatlerind­e Eryaman’daki evinden çıkarak, aracına yöneldi. Gece boyunca süren yoğun kar yağışı nedeniyle aracını çalıştaram­ayan Demir, istasyon şefliğine gelemeyece­ğini bildirerek, treni Eryaman istasyonun­dan devralacağ­ını söyledi. Bunun üzerine Demir’in yerine, trene yedek makinist Hulusi Böler bindi. Böler, trenin yönetimini Eryaman’da Demir’e devrettikt­en sonra Sincan istasyonun­da inecekti. Ancak, Marşandiz istasyonun­da yaşanan kaza nedeniyle Böler, makinist arkadaşlar­ı Adem Yaşar ve Kadir Ünal gibi yaşamını yitirdi.

11 yıldır TCDD’de makinist olarak çalışan ve bir yıl önce hızlı tren makinistli­ği brövesini aldığı öğrenilen Böler aynı zamanda Ahmet Turan Demir’in arkadaşıyd­ı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye