Sabah

Trump ile Suriye’yi görüştü

Başkan Erdoğan: Sincar’da ve Mahmur’un etekleri Karacak’ta operasyonu­muzu yaptık. Bunun gerisi gelecektir. Bu terör örgütlerin­i ya yok edecekler, onlar etmiyorsa biz yok edeceğiz. Şimdi de diyoruz ki, temizledin­iz temizledin­iz, çıkarmadığ­ınız takdirde Mün

-

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Sarayı’nda dün düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı’na Üye/Gözlemci Devletleri­n Anayasa ve Yüksek Mahkemeler­i Birinci Yargı Konferansı’na katıldı. Erdoğan burada yaptığı konuşmada gündeme ilişkin önemli mesajlar verdi. İşte Erdoğan’ın söyledikle­ri:

n

Filozoflar adaletin sadece erdemliler­e mahsus bir özellik olduğunu söyler. Adalet, asıl güçlüde olursa anlamlıdır. Güçlülerin erdemli, erdemliler­in güçlü olmadığı dünyada yaşadığımı­zı kabul etmek durumunday­ız. Güçlü olanlar sadece kendi çıkarların­ı daha ileriye taşıma gayretinde­dir. Zulümle payidar olunmayaca­ğının sayısız örneği var. Bugün dünyanın pek çok yerinde vicdanları kanatan zulümler yaşanıyor. İslam dünyasını DEAŞ, FETÖ, El Şebab gibi terör örgütleriy­le cendereye almaya çalışanlar­ın asıl hedefi Müslümanla­rın hayat damarların­ı kurutmaktı­r. Müslümanın olduğu yerde adaletsizl­ik, gelir dağılımı çarpıklığı olmaz olmamalıdı­r. Ama bugün maalesef bu kötülükler­in hepsi İslam dünyasının üzerinde karabulut gibi dolaşıyor.

n Kısa bir süre önce Cemal Kaşıkçı’nın İstanbulum­uzda Suudi Arabistan Başkonsolo­sluğu’nda öldürülmes­i olayı bir kenara atılacak konu değildir. Konu her yönüyle açıktır. Failinin kim olduğu da bana göre belli. Zira İstanbulum­uza gönderilen 15 kişinin içinde olduğu çok açık net. Önceleri bu suçu buraya yıkma çabası içine girdiler. “Cemal Kaşıkçı oradaki nikah muamelesin­i yaptı ve çıktı” dediler. Halbuki yalan, dışarıda nişanlısı var. Daha sonra ileri gittiler, ‘Yerli işbirlikçi­lerle bunu yaptık’. Peki kimdir yerli işbirlikçi, bunu söyleyin. Bunu söylemedik­leri gibi ‘Böyle bir ifade kullanmadı­m’ diyerek yine yalan söylediler.

n =eynel YA0AN

Kaşıkçı olayında çok enteresan bir şey var. Bir ses kayıtların­dan öğrenmiş olduk. Gelenlerin içinde, Veliaht Prens’in en yakınında olanlar bu işin aktif rol üstlenicil­eri. Talimatı yerine getirenler orada. Her şey gün yüzüne çıkıyor. İslam dünyasında­n bazı kesimler ve ülkeler ne yazık ki doların veya riyalin kurbanı olanlar bu olaylar karşısında hakkı ve adaleti söylemedil­er. Batı dünyası da aynı. Petrolün zengini durumunda olan bu ülke ne yazık ki hala kararını veremedi. Fakat hak yerini bulacak. ‘Verin biz yargılayal­ım’ dedik. Zerre kadar adalet anlayışı olsa ‘Ne demek buyurun siz yargılayın’ derlerdi. Neden veremiyorl­ar; bu işin sıçrayacağ­ı yer ortaya çıkıyor.

n Irak’ı ve Suriye’yi DEAŞ’la mücadele görüntüsü altında yakıp yıkanlar ne kadar suçluysa, onlara bu fırsatı verenler de aynı derecede vebal altındadır. Suriye toprakları­nın 3’te 1’ini işgal altında tutan terör örgütü ABD ve bazı Avrupa ülkelerini­n desteğiyle her türlü hıyaneti gerçekleşt­iriyor. Biz bu terör örgütü ile çok etkili şekilde mücadele ediyoruz. Aslında tüm İslam dünyasının mücadele etmesi gerekiyor. Böyle bir terör örgütüne izin vermemiz düşünüleme­z. Daha önce Cerablus’ta, Afrin’de, İdlib’de yaptığımız gibi Fırat’ın doğusundak­i bölgeleri huzura kavuşturma­ya kararlıyız. Nitekim dün akşam Irak’ta, Sincar’da ve Mahmur’un eteklerind­e Karacak’ta atılan adımlara karşı operasyonu­muzu yaptık. Bunun gerisi gelecek. Oradan tehdit varsa, cevabı verilecek. Bu terör örgütlerin­i ya yok edecekler, onlar etmiyorsa biz yok edeceğiz.

n Trump’a da anlatmış insanım. Gereğini yapmıyorla­r. Adalet olmayınca, o anda o gören gözler görmez oluyor. Stratejik ortağız, NATO’da beraberiz. Bizimle beraber bu adımları atmayanlar bu tür kuruluşlar­la alakası olmayan ülkelere ne yapacaklar­ını düşünün.

n

Bizden yeni bir plan istiyorlar. Münbiç hikayesiyl­e dikkatimiz­i dağıtmaya çalışıyorl­ar. Münbiç Arapların yaşadığı bir bölgedir. Ama terör örgütlerin­e vermiş durumdalar. Şimdi de diyoruz ki, temizledin­iz temizledin­iz, çıkarmadığ­ınız takdirde Münbiç’e de gireceğiz. Türkiye, Fırat’ın doğusundak­i terör batağına müdahalede yeterince zaman kaybetmişt­ir. Afrin operasyonu­nda sahada karşılaştı­ğımız manzara tescillidi­r. Bu manzara Fırat’ın doğusunda neler yapıldığın­ı, harekete geçmezsek neler olacağının göstergesi­dir.

 ??  ??
 ??  ?? SABA+
SABA+

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye