Sabah

Yenilenen ve güçlenen Türkiye algısı

-

darşamba günü Londra’da Türkiye konulu bir panele katıl dım. Cumhurbaşk­anlığı İletişim Başkanlığı’nın “Turkey Today” baş lığıyla yaptığı panel serisinin dördün cüsüydü. New York, Berlin ve Buenos Aires’ten sonra şimdi de Londra’da gerçekleşt­i. “Naval and Military Club’ın” şık salo nundaki toplantı nın tüm organizasy­o nu Cumhurbaşk­anlığı Başdanışma­nı Fecir Alptekin öncülü ğündeki bir ekip tarafından yapıl dı. Panelin modera törlüğünü Lady Olga Maitland yaparken, Cumhurbaşk­anlığı Başdanışma­nı Gülnur Aybet, Chatham House’dan Claire Spencer ve ben birer konuşma yaptık. İngilizler­e Türkiye’nin dış politikası­nı ve güvenlik öncelikler­ini anlatmaya çalış tık. İngiltere ve Türkiye ilişkileri­nin nasıl şekilleneb­ileceğini ele aldık.

Tabii bu sıralar İngilizler­in kendi derdi büyük. Tam panel saati May hükümeti ni düşürmeye çalışan bir güven oylaması yapıldı. Panele gelen İngiliz dinleyicil­erin doğal olarak bir gözü de Parlamento’dan gelecek haberdeydi. Ancak buna rağmen muazzam bir katılım vardı. Daha önemli si dinleyicil­erin dikkati çok üst düzeydey di. Türkiye’ye yönelik ilginin arttığını ve yeni bir boyut kazandığın­ı söyleyebil­irim.

Türkiye’nin son dönem ortaya koy duğu dış politika performans­ı büyük merak uyandırıyo­r. Bu tür toplantıla­rda genelde Türkiye’yi sıkıştırma­ya çalışan sorular gelirdi. Şimdi o gitmiş. Yerine merak ve şaşkınlıkl­a karışık bir ilgi gel miş. Ne olduğunu anlamaya çalışıyorl­ar. Tabii ki hâlâ kendilerin­e has önyargılar­ı nı fark etmek mümkün. Bunun bütünüy le kırılmasın­ı zaten beklemiyor­uz. Batılı müttefikle­rinin Türkiye’ye yeterli destek vermediğin­i buna karşın Türkiye’nin de kendi bağımsız politikası­nı geliştireb­ilmiş olduğunu anlamışlar.

Dünya siyasetini­n geldiği noktada İngilizler Türkiye’yi anlamak ve onun la iş yapabilmek gerektiğin­i fark ediyor diyebiliri­m. İlgi zaten var. Ama panelde ki sorulardan anladığım kadarıyla bilgi de var. gzellikle genç akademisye­n ler Türkiye’nin yeni güvenlik ve dış politikası­nı derinlemes­ine inceli yor. +atta bazen yerli ve milli silah sanayiine dair oldukça teknik soru lar bile gündeme geldi. Ne kadarının yerli üretim olduğu ve silah sanayiinin neyi hedeflediğ­i gibi konular bile tartış maya açıldı. Bunlara elimizden geldiğin ce cevap vermeye çalıştık. Ancak gör düğüm kadarıyla İngilizler zaten bundan böyle kendileri de bunu çalışma gün demlerinde öne taşıyacak.

Türkiye zor bir yoldan geçti. Altı yıllık Suriye krizi çok canı mızı yaktı. Müttefikle­rimiz destek olmak yerine köstek oldu. Ancak Erdoğan’ın dediği gibi “kötü komşu insanı ev sahibi yaparmış.” Şimdi Türkiye yeni bir yaklaşım üretebil meyi becerdi ve bu da diğer ülkele rin dikkatini çekecek hale geldi. Bu tür gelişmeler­i İngilizler daha hızlı kok layabiliyo­r. Ancak yakın zamanda diğer ülkeler de bunun farkına varacak diye bilirim. Türkiye artık Batı’nın kena rında bir ileri karakol değil. Kendi başına ayakta duran ve aynı anda çoklu güvenlik alanlarınd­a sonuç üretebilen bir aktör haline geldi. Şimdi herkes o aktöre biraz merak biraz da ilgiyle yaklaşıyor. Bizim de işimiz bu yeni gerçekliği anlatabil mek olmalı.

haVan yalFin#VaEah FRm tr SMS +BY ya] ’yH J|ndHr

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye