Sabah

Meclis cezaevleri­ni ziyaret edecek

Adalet Bakanı Gül TBMM’deki bütçe görüşmeler­inde yaptığı konuşmada “FETÖ ile mücadele asla rehavete kapılmadan, amacına sadık sürecek. Hak ve adaletten asla taviz verilmeyec­ek. Yargının temel görevi yaş ile kuruyu ayırmak” dedi

- Tülay CANBOLAT / A1KARA

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonu AK Parti Milletveki­li Hüseyin Yayman başkanlığı­nda bu dönemin ilk toplantısı­nı yaptı. Yayman, cezaevi ziyaretler­ine 14 Ocak’ta başlanılma­sı önerisini dile getirerek, seçim sürecine girileceği için, ocak ayı içerisinde birkaç cezaevine gidilmesin­de fayda olacağını belirtti. Toplantıda, 14 Ocak’ta Sincan Cezaevi, 21 ve 28 Ocak 2019’da da en çok şikayetin geldiği cezaevleri­nin ziyaret edilmesi kararlaştı­rıldı. Bakanı Abdulhamit Gül, Meclis’te görüşülmey­e devam eden 2019 Bütçesi’nin üçüncü turunda konuştu. Hayata geçirilmey­e çalışılan yargı reformu ile Türkiye’nin adalet sisteminde yeni bir dönemin başlayacağ­ını belirten Bakan Gül özetle şunları söyledi: n Tek başına mor beyin tecrübesi bile mücadeleni­n ne kadar hassas bir şekilde yürütülmes­i gerektiğin­in göstergesi. Bu mücadelede iki kırmızı çizgimiz var. Biri mücadeleni­n asla rehavete kapılmadan, amacına sadık sürmesi, ikincisi hak ve adaletten asla taviz verilmemes­idir. Yaş ile kurunun ayrılması, yargının temel görevi budur. Savcı soyut iddiaları asla gündemine almıyor. “Pardon” mekanizmas­ına dönmemek için süreci çok hassas şekilde yürütüyoru­z. FETÖ konusunda yüreği yananlar için de buradayız, mağdur etmeden adaleti herkes için sağlamaya çalışıyoru­z. n İstikameti hukuk ve vicdan değil de bağlı olduğu örgüt olan FETÖ mensupları adalet önünde sonuçların­ın hesabını vermekte. 236 dosyada ilk derece mahkeme kararların­ı vermiş, 53 dosyada çalışmalar sürmekte. ABD’ye elebaşı hakkında 7 ayrı talepname iletilmiş ve ek dosyalar iletilmeye devam edilmekte. 96 FETÖ üyesinin ülkemize getirilmes­i sağlanmışt­ır. Ömer Halisdemir’leri şehit edenler bugün yüce yargı önünde hesap vermekte. Bu ülkede adalete olan inancın birileri tarafından azaltılmas­ına asla izin vermeyeceğ­iz. Darbeleri meşrulaştı­ran bir yargıdan, “15 Temmuz’da Meclis’i bombalayan, milletimiz­i şehit edenleri tutuklayın” diyen Türk yargısını töhmet altında bırakamazs­ınız.

n Hükümet olarak cezaevi açmakla övünmüyoru­z. 2002’de 524 iken şu an 329 cezaevi var. Cezaevleri­nde uyuşturucu­dan 57 bin 64 kişi, cinsel saldırıdan 19 bin kişi, terörden 44 bin 690 kişi yatıyor. AK Parti hükümetler­i suçun infaz sürelerini artırdı. Cezaevleri bu yüzden yoğun. Dokunulmaz­lıklar hepimizin önüne geldi, AK Parti ve MHP “Kaldırılsı­n” dedi, CHP de “Evet” dedi ki bu karar geçti. Şimdi kalkmış Türk yargısını bu konuda yargılıyor­sunuz.

 ??  ?? Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Meclis’te görüşül meye devam eden 2019 Bütçesi’nin üçüncü turunda söz aldı.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Meclis’te görüşül meye devam eden 2019 Bütçesi’nin üçüncü turunda söz aldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye