Sabah

“Şirketleri şu anda satma düşüncemiz yok”

- (GLW|r: (QJLQ 781d Sg=hN g=h

5 Temmuz hain darbe girişimini­n ardından FETÖ ile bağlantılı şirketler TMSF’nin kayyımına geçti malumunuz. Son günlerde dikkatiniz­i çekmiştir. Pek çok şirketten TMSF bünyesinde yer alan şirketlere talip oldukların­a yönelik de açıklamala­r geliyor. Mali yapıları artık gerek kayıt altında olmaları gerekse de iyi yönetilmel­eri nedeniyle oldukça iyi durumda. Peki Boydak, Aydınlı, Koza, Uğur Soğutma gibi şirketler ne zaman satışa çıkıyor?

A Para’da konuk etti ğimiz TMSF Başkanı Muhiddin Gülal’a sordum. Hukuki olarak satışla ilgili süreç şirketleri­n ekonomik devamlılığ­ı esasına oturtulmuş durumda. Şirketin ekonomik devamlılığ­ında bir tehlike söz konusu ise şirketin satışı gündeme gelebiliyo­r. Varlık satışı yapmanın önünde bir engel yok.

Gülal “Satış noktasında çok agre sif olmadık. Çünkü şirketleri­miz iyi noktada. Biz bu süreçte sadece 11-12 şirketi sattık. Varlık satışıyla destekledi­ğimiz şirketleri­miz oldu. Özellikle büyük şirketlerd­e hukuki sürecin tamamlanma­sı taraftarıy­ız. Kararlar çıkarsa biz de ona göre bir yol haritası çizeceğiz. Ama şimdi Koza, Boydak, Aydınlı, Uğur Soğutma’nın ekonomik devam lılığıyla alakalı bir sıkıntı söz konusu değil. Dolayısıyl­a şu an satamam. Ama önümüzdeki dönemde bu şirketleri­n satışının önünün açılmasını teminen bir iki hukuki düzenleme yapmak istiyoruz. Altyapısı hazır. Bunu da Meclis’imizden geçirdikte­n sonra elimizdeki varlıkları­n tamamının satışıyla ilgili bir aksiyon almayı planlıyoru­z. Ama kısa vadede şirketleri­n satışıyla ilgili bir düşüncemiz yok” dedi.

Şirketleri­n özkaynakla­rı 20.1 mil yar TL, ciroları 22.5 milyar TL, aktif büyüklükle­ri 57.3 milyar TL seviyesin de ve 45 bin 630 kişi çalışıyor. Devir tarihinden bu yana bu şirketler aktif olarak yüzde 31 seviyesind­e büyüdü. Özkaynak artışı yüzde 14 seviyesind­e. Örneğin Aydınlı Grubu’nda büyüme oranı yüzde 52, Boydak’ta geçen yıla göre kârlılık artışı yüzde 41. Koza Altın’ın borsa değerinde artış yüzde 260 seviyesind­e. Uğur Soğutma’da yüzde 68 seviyesind­e kârlılık artışı söz konusu.

Gülal diyor ki “TMSF bünyesine geldiği anda bütün şirketlere artık milletin malı olarak bakıyoruz. Dolayısıyl­a bu şirketleri­n katma değer üretmeye, istihdam yaratmaya devam etmesi gerekiyor. Özellikle Koza’da kayıt dışı çok işlem vardı. Biz kayda aldık. Şirket otomatikma­n büyüdü zaten. Bu şirketler TMSF kayyımında bir irtifa kaybı yaşamadıla­r. 2018, 2017’den daha iyiydi. 2019 yılında bu rakamların kat be kat üzerine çıkmayı hedefliyor­uz.”

TZLWWHU #R]OHPGRJDQHU R]OHP GRJDQHU#DKDEHU FRP WU

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye