Sabah

Dünyanın gözü İSTANBUL’DA ALMA1LAR LİDER DURUMDA

Bu yıl yeniden şaha kalkan İstanbul, en çok ziyaret edilen şehirlerde Avrupa’da üçüncü, dünyada 12’nci oldu. Otel doluluğund­a en iyi döneme yaklaşıldı­ğını belirten turizmcile­r, yılbaşında doluluk oranlarını­n % 95’i bulduğunu vurguladı

- Betul.alakent@sabah.com.tr

Grand Kalamış Genel Müdürü Mustafa Alparslan, aralık ayı doluluk ortalamala­rının yüzde 75-80 aralığında olacağını belirterek, “Özellikle yılbaşı gecesi için çok yoğun rezervasyo­n aldık. 3 büyük yılbaşı konseri ve gala yemeklerin­i içeren yılbaşı konaklama paketleri hazırladık. Paketlerim­iz büyük ilgi gördü. Doluluğumu­z şimdiden yüzde 99’a ulaştı” dedi. Aralıkta Rusya, Balkanlar ve Avrupa ülkelerind­en rezervasyo­n aldıkların­ı anlatan Alparslan, “Almanlar tüm yıl içinde birinci sırayı aldı” diye konuştu. 2

016 ve 2017’de, darbe girişimi, terör eylemleri ve yurtdışınd­a yürütülen algı operasyonl­arı nedeniyle tarihinin en zor dönemlerin­den birini yaşayan İstanbul otelleri, bu yıl turizmde yaşanan pozitif iklimden payını aldı. 2 yıldır ağırlıklı Ortadoğu, İran ve Rusya’dan turist ağırlayan İstanbul, bu yıl Avrupalı turistin yeniden gözdesi haline geldi. Euromonito­r Internatio­nal’ın araştırmas­ına göre İstanbul, en çok ziyaret edilen şehirler sıralaması­nda Avrupa’da üçüncü, dünyada ise 12’nci oldu.

Turizm profilinde­ki çeşitlenme otel doluluklar­ını kasımda yüzde 75’lere çıkarırken, yılın son ayında bu oranın yüzde 80’lerin üzerine yükselmesi bekleniyor. Artan doluluklar oda fiyatların­ı 4 yıldızlı otellerde 80, 5 yıldızlıla­rda 100, lüks otellerde ise 200 doların üzerine çıkardı. Yılbaşı için hazırlıkla­rını tamamlayan İstanbul otelleri, yeni yılı yüzde 95 doluluk oranlarıyl­a karşılamay­a hazırlanıy­or. Turizmcile­r, İstanbul’daki otellerin dolulukta en iyi dönemin yaşandığı 2014-2015 seviyeleri­ni yakaladığı­nı söylüyor.

&ESUR DA9RANMALI­LAR

İstanbul Turizm Derneği (İSTTA) Başkanı İbrahim Halil Korkmaz, İstanbul’un yeniden dünyanın gözdesi haline geldiğini söyledi. İstanbul’daki otellerin oda doluluklar­ının da yüzde 80’in üzerine çıktığını aktaran Korkmaz, “Oda fiyatları ise 4 yıldızlı otellerde 80, 5 yıldızlıla­rda 100, lüks segment otellerde ise 200 doların üzerine çıktı. Doluluklar­da en parlak dönemlerin yaşandığı 2014-2015’i yakaladık ancak fiyatta hâlâ bunun biraz gerisindey­iz. Otellerin kendine güvenip fiyatta daha cesur davranması gerekiyor” dedi. İstanbul Movenpick Golden Horn Otel Genel Müdürü Ahmet Arslan da, otellerin hâlâ fiyat ağırlıklı hareket ettiğini söyledi. Arslan, “Sektör fiyat artırma konusunda çok cesur davranamıy­or. Siz fiyatı artırsanız da sizinle aynı klasmanda çalışan bir otel doluluğu yakalayama­zsa panikle fiyatı düşürüyor. Bu diğer otelleri de etkiliyor” diye konuştu.

BOYKOT ÇAĞRISI TUTMADI

Otellerin kasımda yüzde 75-80 doluluklar­ı yakaladığı­nı anlatan Aslan, “Biz 20 Aralık’tan itibaren yılbaşı gruplarını almaya başlayacağ­ız. Bu dönem Suudi Arabistan’da da okul tatiline denk geliyor. Suudi Arabistan’daki boykot çağrısı işe yaramadı. Otelimize yoğun bir talep var. Oda doluluklar­ımız 20’sinden sonra yüzde 95’leri aşacak” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? EKONOMİ
EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye