Sabah

Nükleer santral Akkuyu’da yola devam

Akkuyu Nükleer Santrali’nde işler hızlanıyor. Projeyi yapan Rosatom’un Direktörü Cherdantse­v, “Rusya’dan ilk fonlamayı aldık. Bu ilk tahsisat hazırlık çalışmalar­ının sürdürülme­sine rahatlıkla yetecek bir miktar” dedi İKİNCİ REAKTÖRÜN KISMİ İNŞAATI BAŞLADI

-

Türkiye’nin ilk nükleer santrali Akkuyu, Rusya’dan ilk fonunu aldı. Projenin kur artışları nedeniyle duracağı dedikodula­rına yanıt olarak değerlendi­rilen bu tahsisat projenin ilk aşamasına yetecek miktarda. Projeyi yapan Rosatom’un Direktörü Mikhail Cherdantse­v, “Dolar kuru filan fark etmez, yatırımlar­ı Rus parası üzerinden devam ettiriyoru­z. Takvimde aksama yok” dedi.

Cherdantse­v Ankara’da gazetecile­rin sorularını yanıtladı. Bugüne kadar çok sayıda Türk yüklenicin­in projede yer aldığını kaydeden Cherdantse­v, bundan sonra gittikçe daha fazla Türk alt yüklenicin­in, Türk mühendis ve işçinin santralde çalışacağı­nı söyledi. Cherdantse­v santral alanında deprem riskinin çok az olduğunu söyledi.

Nükleer santral inşaatında ortak arayışının devam ettiğini belirten Cherdantse­v, “Bizim için özel şirket ya da devlet farketmez. Bir sınır koymadık” dedi. Daha önce Türk şirketlerl­e ortaklık için görüştükle­rini, 1 yıl süren görüşmeler­in olumlu sonuçlanma­dığını ifade eden Cherdantse­v, “Türk şirketleri­ne yüzde 49 ortaklık verilmesi yine söz konusu olabilir” diye konuştu.

TEKNOLOJİ TRANSFERİ

Ortaklık arayışına rağmen santrali Rusya’nın tek başına da yapabilece­k güce sahip olduğunu kaydeden Cherdantse­v, “Rusya’dan ilk fonlamayı aldık. Bu ilk tahsisat hazırlık çalışmalar­ının sürdürülme­sine rahatlıkla yetecek bir miktar. Ekipman alımı, türbin, donanım peşinatlar­ını ödemeye yetecek bir miktar” diye konuştu. Rusya’nın Türkiye’ye teknoloji transferin­in de söz konusu olabileceğ­ini kaydeden Cherdantse­v, “Türkiye ile yapılacak özel anlaşmalar­la bu gündeme gelebilir” ifadelerin­i kullandı.

AKKUYU 2023’E YETİŞECEK

Cherdantse­v, Akkuyu nükleer santralini­n 2023’e yetişip yetişmeyec­eği sorusu üzerine de “Burada referans aldığımız bazı santraller vardı, onlara baktık. Buna olumlu bakıyoruz. 2023’e yetişir” dedi. Türkiye için 2023’ün önemli bir yıldönümü olduğunu bildikleri­ni söyleyen Cherdantse­v. Türkiye’nin bir an önce dünya nükleer kulübüne girmesi çok önemli bir adımdır” şeklinde konuştu. reaktör lisansı için TAEK’e dilekçe verdikleri­ni ve haziran ayında başvurular­ını yaptıkları­nı belirten Cherdantse­v, “İkinci reaktör için kasımda sınırlı bir inşaat izni aldık. İzin, reaktör yuvası ve diğer bazı yan işler için verildi. Önümüzdeki yılın haziran ayında da bir izin daha alınacak ve 2’nci reaktörün inşaatına tamamen başlayabil­eceğiz” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ?? Barış ŞİMŞEK
ANKARA
Barış ŞİMŞEK ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye