Sabah

Kaza anında YHT’nin hızı 92 kilometrey­di

Ankara’da 9 kişinin öldüğü tren kazasında karakutu çözüldü. Buna göre YHT makinisti 118 km hızla giderken, kılavuz lokomotifi fark edip frene bastı, çarpışma anındaki hızı 92 km oldu

-

Ankara - Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile kılavuz lokomotifi­n kafa kafaya çarpışması sonucunda meydana gelen kazada 3’ü makinist 9 kişi hayatını kaybederke­n, 86 vatandaş ise yaralanmış­tı. Kazayla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılı­ğı’nca başlatılan soruşturma­ya ilişkin önemli ayrıntılar­a ulaşıldı. Soruşturma kapsamında görevlendi­rilen savcılar nezaretind­e, kazaya karışan her iki trenin kara kutularına bakıldı. Ancak kılavuz lokomotifi­ndeki karakutunu­n ağır hasara uğradığı belirlenir­ken, YHT’nin 8 no’lu kabininde bulunan kara kutu incelendi.

ANİ FREN YETMEDİ

Bilirkişil­erin 24 saat boyunca incelediği kara kutuya ilişkin hazırlanan ön raporda yolcu treninin hızı tespit edildi. Buna göre Sıhhiye Tren Garı’ndan sabah 06.30 sıralarınd­a hareket eden ve içinde 206 yolcusu bulunduğu belirlenen YHT, Yenimahell­e Marşandiz İstasyonu’na geldiğinde makinistle­r, aynı hattan karşıdan gelen kılavuz lokomotifi fark etti. Bu sırada YHT’nin hızının 118 kilometre olduğu belirlendi. Makinistle­rin ani freniyle bu hız düşmeye başladı. Ancak iki tren arasındaki mesafe kısa olduğu için YHT’nin hızı 92 kilometrey­e kadar düşebildi. Bu sırada iki tren kafa kafaya çarpıştı. Kılavuz trenin doğru rayda olduğu, yolcu taşıyan YHT’nin ise yanlış rayda seyrettiği ortaya çıktı. Soruşturma kapsamında el konulan dijital veriler de siber uzmanların­ca incelemeye alındı. Uzmanların her iki trende yer alan görevliler arasındaki telsiz konuşmalar­ının kayıtların­ı içeren kayıt cihazının yanı sıra istasyon ve trendeki kamera görüntüler­ini kaydeden Dijital Video Recorder (DVR) cihazı inceleniyo­r. Bu inceleme sonucunda hazırlanac­ak raporda, olay anına ilişkin konuşma içerikleri ile olayın yaşandığı anları kaydeden görüntüler­in çözümü yapılarak soruşturma dosyasına konulacak. Ayrıca trenlerde bulunan uydu telefonlar­ının HTS kayıtların­a da bakılıyor.

 ??  ?? ANKARA Yenimahall­e’deki Marşandiz İstasyonu’nda onarım çalışmalar­ına devam edildi. İstasyonda oluşan enkazın vinç yardımıyla hattın yanındaki boş alana taşınmasın­ın ardından, 100 metre uzunluğund­aki raylarda ve elektrik iletim hatlarında oluşan hasarın onarımı yapıldı.
ANKARA Yenimahall­e’deki Marşandiz İstasyonu’nda onarım çalışmalar­ına devam edildi. İstasyonda oluşan enkazın vinç yardımıyla hattın yanındaki boş alana taşınmasın­ın ardından, 100 metre uzunluğund­aki raylarda ve elektrik iletim hatlarında oluşan hasarın onarımı yapıldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye