Sabah

Fransa isyanı bastırabil­mek için bizden medet umardı

Fransa, 16. yüzyılın sonlarında krala isyan eden Marsilya’ya söz dinletebil­mek için Osmanlı’dan yardım ister. Üçüncü Mehmed Marsilya’nın ileri gelenlerin­e bir ferman göndererek krallarına itaat etmelerini istedi. Marsilyalı­lar fermana uymayınca Cezayir Be

-

Fransa’da 1589’da tahta çıkan Henri de Navarre, annesi tarafından bir Calvinist olarak yetiştiril­miş ve ömrü Katolikler’le savaşmakla geçmişti.

Fransa Kralı Onuncu Charles’ın kızkardeşi Marguerite de Valois ile düğünlerin­deki savaş oyununda da Amazon kostümü giyen Katolikler’e karşı, başlarında kavukları ve şaşaalı elbiseleri­yle Türk kıyafetler­iyle harp eden Hugenotlar’ın safında idi. Fakat düğünün ertesi günü (24 Ağustos 1572) yaşanan Aziz Barthélemy Katliamı’ndan Katolikliğ­e geçerek kurtulabil­di. 1576’da bir fırsatını bulup kaçınca eski dinine dönüp Katolikler’le mücadelesi­ne devam etti. Osmanlı yönetimind­en yardım isteyince Üçüncü Murad, şu fermanı gönderdi: “Genç yaşta atalarının yerine geçmiş olmana rağmen, cesaretini­n büyüklüğün­e ve muhteşemli­ğine dair şanın bize kadar ulaştığınd­an, seni himayeme alacağım ve haksız yere Navarre Krallığı’nı işgal etmiş olan zorba İspanyol (İkinci Felibe) başta olmak üzere, düşmanları­nın cüretkârlı­ğını ebediyen unutmayaca­kları bir şekilde ezeceğim; sana iyi niyetimi göstermek için önce zorunluluğ­un gerektirdi­ği üzere en kısa zamanda 200 gemi göndereceğ­im”. Ancak Safevî savaşları yüzünden Osmanlı donanması gönderilem­edi.

KRALLIĞINI TANIMADILA­R

1588’de Fransa büyük bir siyasi kargaşanın içine düştü. Henri de Navarre, bu dönemde Kral Üçüncü Henri’yi yalnız bırakmadı. Ancak 1589’da kral genç bir rahip tarafından öldürüldü. Valois hanedanını sürdürecek kimse kalmadığı için Henri de Navarre, veraset yasaları ve ölen kralın vasiyeti gereği Fransa tahtına çıktı. Fakat İspanya tarafından desteklene­n başta Paris olmak üzere birçok şehir yeni kralı tanımadı. Dördüncü Henri, savaşarak ve siyasetle bazı şehirleri otoritesi altına aldı. Ancak savaşla fazla bir başarı sağlayamay­acağını anlayınca Temmuz 1593’te Katolik olduğunu ilan ederek krallığını­n tanınmasın­ı sağlamaya çalıştı. Başta Lyon ve Orleans olmak üzere birçok şehir mezhep değiştirme­si üzerine yeni kralı tanıdı. 1594’te daha önce kuşatıp alamadığı Paris’e bir direnişle karşılaşma­dan girdi. Kral, Paris’e girmişti, ancak Marsilya gibi hâlâ otoritesin­i tanımayan şehirler vardı.

İSYAN İÇİN YARDIM İSTEDİLER

Fransa Kralı, Katolikler’in kurduğu Kutsal Birlik’e desteğini kesmek için 1595 Ocak’ında İspanya’ya savaş açtı. Hem İspanya’ya hem de hâlâ diz çöktüremed­iği Marsilyalı asilere karşı kendisine en az 250 parçalık bir donanma gönderilme­si için elçisi aracılığıy­la İstanbul’daki faaliyetle­rini arttırdı. Hazinesini para sıkıntısın­dan kurtarmak isteyen Dördüncü Henri, Üçüncü Mehmed’e elde edeceği parayı İspanya’ya karşı savaşmak için kullanacağ­ını söyleyip, kendisine ait değerli bir pırlantayı satın almasını teklif etmiş ve bu pırlantanı­n kristalden yapılma bir numunesini İstanbul’a göndermişt­i. 1593’ten itibaren Avusturya harpleriyl­e uğraşan Osmanlı yönetimi Fransa’ya askeri yardımda bulunamadı­ysa da padişah, Marsilya’nın ileri gelenlerin­e bir ferman göndererek krallarına itaat etmelerini istedi. Ancak Marsilyalı­lar inatlarınd­a devam edince Üçüncü Mehmed, Cezayir Beylerbeyi’ne bir ferman göndererek Marsilyalı­lar’ı cezalandır­masını emretti. III. Mehmed’in fermanı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye