Sabah

Türkiye fuarcılıkt­a AB ikincisi

- Betul.alakent#sabah.com.tr

büyük bir zincir marketin balık reyonun da Karadeniz somonu ile Nor veç somonunun ile ilgili tüke tici tercihinin ne olduğunu araştırmak için iki balık türü nü yan yana koydukları­nı dile

çeşitlendi­rilmesi ve 12 ay yayılmasın­da en önemli rol oynayan alanlardan biri olan fuarcılıkt­a Türkiye atağa kalktı. TÜYAP Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal, “Türkiye kendi coğrafyası ve Avrasya bölgesinde Dubai ve Moskova ile birlikte en önemli oyuncu. Özellikle, İstanbul yatırım ve ara mallarında en etkili uluslarara­sı buluşma noktası. Ambalaj, plastik, tekstil, mobilya, ağaç endüstrisi, ayakkabı, yapı malzemeler­i, metal işleme, otomasyon, ev eşyaları, savunma sanayi gibi ana başlıklard­a Avrupa ikincisi” dedi.

Dünyada her yıl ortalama 31 bin fuarın yapıldığın­ı belirten Ünal, “Bu fuarlarda 4.5 milyon çok uluslu katılımcı firma, 260 milyon da çok uluslu ziyaretçi var” diye konuştu.

Türkiye’nin fuarcılıkt­a yüksek bir ivme kazanmasın­a rağmen gelirde paralel bir Betül ALAKENT Ünal, dövizdeki dönemsel hareketler­in bu hesaplamad­a zaman zaman ciddi kayıplara yol açtığını ifade etti. 2018’de yurtiçi ve yurtdışınd­a 100’e yakın fuar hazırladık­larını aktaran Ünal, şöyle devam etti: “Her yıl düzenlediğ­imiz Bülent Ünal fuarlarda, 90 ülkeden 16 ila 18 bin arasında firma ağırlıyoru­z. Fuarlarımı­zı yaklaşık 150 ülkeden 4 milyonu aşkın kişi ziyaret ediyor. 40 yılda, 700’ü aşkın çalışanımı­zla çok çalıştık. Tempomuzu artırarak çalışmaya devam edeceğiz.”

getiren Oğulcan Kemal Sagun, müşteri algısı ile ilgili üzüntü lerini dile getirdi. Söz konusu test ve müşteriler­le ilgili göz lemlerini geçenlerde baba sı Ahmet Tuncay Sagun ve kar deşi Nazlıcan Sagun’un olduğu artış yakalayama­dığını anlatan Ünal, dünya fuar endüstrisi­nin büyüklüğün­ün yıllık 26 ila 28 milyar dolar arasında olduğunu, Türkiye’nin bundan yüzde 1.3 pay aldığını kaydetti. Ünal, “Bu da 350360 milyon dolara tekabül ediyor” dedi.

BU YIL 100 FUAR YAPTIK

buluşmada anlatıp ekledi: “Karadeniz Somonu’nun yüzü ne bakan yok. Norveç Somo nu için yapılan tanıtım, müşte rinin beyninde, ‘En iyi somon Norveç’ten gelir’ algısını yer leştirmiş.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? EKONOMİ
EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye