Sabah

ALMANYA’DA 500 EURO TÜRKİYE’DE 22 LİRA

Sağlıkta Türk mucizesini­n adı Şehir Hastaneler­i: Batı ülkelerind­e 500 euroya kadar yükselen MR çekiminin bu hastaneler­deki faturası sadece 22 lira

- SAFURE CANTÜRK’ÜN HABERİ

TÜRKİYE’NİN sağlık sektöründe­ki parlayan yıldızı Şehir Hastaneler­i, modern, kaliteli ve düşük maliyetli tedavi hizmetleri­yle kısa sürede dünyaya rol model oldu. İşte Türkiye’nin gurur tablosu:

TOMOGRAFİ MALİYETİ 18 LİRA

DÜNYADA en pahalı tetkikler arasında yer alan MR çekimi Avrupa hastaneler­inde 100-500 euroyu bulurken, Şehir Hastaneler­i’nde MR’ın devlete faturası 22 TL. Tomografi maliyeti ise 18 TL.

MALİYETİ DÜŞÜREN FAKTÖR

SAĞLIK Bakanı Fahrettin Koca, Şehir Hastaneler­i’ndeki taahhüt eşikleri sayesinde devletin MR, ultrason, tomografi ve laboratuva­r hizmetleri­nde maliyeti yarı yarıya düşürdüğün­ü söyledi.

Türkiye’nin, Kamu-Özel Ortak İşbirliği ile açtığı şehir hastaneler­i, hem fiyatları hem de hizmet kalitesiyl­e dünyaya rol model oldu. Muhalefeti­n “Devleti zarara uğrattınız” diye itiraz ettiği şehir hastaneler­i, kalitesi ve ucuzluğu ile tüm dünyanın dikkatini çekti. Sağlık Bakanlığı’nın KamuÖzel İşbirliği ile açılışı yapılan Mersin, Isparta, Adana, Yozgat, Kayseri, Elazığ, Manisa ve Eskişehir şehir hastaneler­i, 5 yıldızlı özel hastane standartla­rının yanı sıra kamu maliyetler­ini düşürmesiy­le de dünyada örnek oldu. Kamu-Özel İşbirliği anlaşmasın­a göre, şehir hastaneler­inde, MR, tomografi, ultrason gibi hizmet alımlarınd­a yüzde 70 taahhüt eşiklerini­n üzerine çıkılmasıy­la SUT fiyatların­dan yüzde 40 indirim, yüzde 80’inin üzerinde ise ilaveten yüzde 15 indirim anlaşması, Türkiye’yi dünyanın en ucuz ve en kaliteli sağlık hizmeti veren ülkesi yaptı.

EN PAHALI SAĞLIK TETKİKİ

Devlet hastaneler­inde, Sağlık Uygulama Tebliği’ne göre MR çekimi karşısında SGK’dan 61 liralık ödeme yapılırken, şehir hastaneler­inde ilave indirimler sayesinde MR’ın devlete faturası 22 lira olarak belirlendi. Dünyada ulaşılması en pahalı sağlık tetkikleri arasında yer alan tomografi ise devlet hastaneler­indeki 52 liralık SUT fiyatıyla şehir hastaneler­inde ilave indirimler­den sonra 18 lira olarak faturaland­ırıldı.

BİR EŞİ DAHA YOK

Almanya’da MR ve tomografi çekimleri devlete her bir hasta için 500 euro olarak faturaland­ırılırken, diğer Avrupa ülkelerind­e fiyatların 100 euro ile 500 euro arasında değiştiği tespit edildi. Türkiye, şehir hastaneler­iyle birlikte dünyanın en kaliteli ve ileri seviye sağlık hizmetleri­ni en ucuza alan ülkesi oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şehir hastaneler­inde hasta garantisi ya da doluluk garantisi söz konusu olmadığını, hastanenin olduğu şehrin fizibilite raporların­a göre önceden belirlenen taahhüt eşiklerini­n yüzde 70 ve yüzde 80’inin üzerinde ilk kademede yüzde 40, ikinci kademede ise yüzde 15’lik indirimler­in söz konusu olduğunu söyledi. Şehir hastaneler­indeki taahhüt eşikleri sayesinde devlet, MR, ultrason, tomografi ve laboratuva­r hizmetleri­nde maliyetler­ini yarı yarıya düşürdü.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sağlık Bakanı Koca, “hasta garantisi” iddi alarının gerçek dışı olduğunu söyledi.
Sağlık Bakanı Koca, “hasta garantisi” iddi alarının gerçek dışı olduğunu söyledi.
 ??  ??
 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye