Sabah

Muhalefeti­n derdi kazanmak değil

-

CHP ve İP’in ittifak listesini gör dük. Liste içler acısı. Meğerse muhalefeti­n kazanma derdi falan yokmuş. CHP elde olanı kurtarmanı­n peşine düşmüş. İP’in hali daha vahim. Onlar görüntüyü kurtarmaya çalışıyor. Böylece “BELKI PARTIYI KURTARıRıZ¨ diye düşünüyor.

Meral Akşener baştan beri Ankara’yı alacakları­nı söylüyordu. Ancak aday bile çıkaramadı­lar. Hatta kendi adayla rı zannettikl­eri Mansur Yavaş bile İP’ten aday olmayı kabul etmedi. İP’ten gir diğinde herhangi bir şansı olmayacağı nı biliyor. Yoksa Yavaş için hangi parti den olduğunun bir önemi yok. Adaylık için her denemeyi yapacağını açıkça gösterdi.

Peki o zaman İP neden böyle sine teslim oldu? Basit. Başka çıkar yolu yoktu. İP yok olmanın eşiğin de bir parti. Bu son seçimi olacak gibi görünüyor. Kendini kurtarmak için en az iki başarıdan birini yakalamak zorunda. Ya bir iki tane büyük şehir kazanmalı ya da oy oranını artır malı. Ancak MHP bu kadar iyi gider ken, İP’in milliyetçi oyları alma şansı yok gibi. Düşüş eğilimine girdiği ortada. CHP de bunu sonuna kadar kullandı. Pazarlıkta zırnık koklatmamı­ş.

Listeye şöyle kabaca bir bakın. İP’in aday göstereceğ­i illerde kazanma şansı yok denecek kadar az. Konya mı? Kayseri mi? Samsun mu? Bunları ala bilecekler­ine gerçekten kendileri inanı yor mu? Yani aslında CHP hiçbir şey vermemiş. Sadece Cumhur İttifakı’nın güçlü olduğu şehirlerde İP’i piyasaya sürmüş.

CHP daha iyi bir pazarlık yapmış diyebiliri­z. Ama onun da aldığı yeni bir şey yok. Hatay, Eskişehir, Manisa gibi şehirleri kaybedeceğ­i korkusuyla bura larda İP’in desteğini istemiş. Asıl derdi yeni yerler kazanmak değil gibi. Elde olanı korumaya çalışıyor. Yeni bir hezi met korkusu şimdiden bacayı sarmış. Listeye bakınca bunun ötesinde bir hedef göremedim.

Şimdi bu liste ortaya çıkınca Cumhur İttifakı yeni bir manevra bile deneyebili­r. Mesela Eskişehir’de hem AK Parti hem de MHP kendi ada yını çıkardı. CHP ve İP birleşiyor­sa, Bahçeli’nin dediği gibi belki revizyonla­r gelir ve Cumhur İttifakı da bu gibi şehir lerde yeniden düzenlemey­e gidebilir.

Benim gördüğüm kadarıyla zaman muhalefet lehine değil Cumhur İttifakı lehine çalışıyor. SöYLEMEKTE­N BıKTıK AMA BIR KENARA YINE NOT EGELIM. %U KALIYLE MUKALEIETI­N ELGE EGEBI LECEğI TEK BIR BAşARı YOK.

hasan.yalcin@sabah.com.tr SMS: HBY yaz 4122’ye gönder.

 ??  ?? Hasan Basri YALÇIN
Hasan Basri YALÇIN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye