Sabah

TÜRKİYE 14 YILDA 4 BİN 316 TARİHİ ESERİN BULUNDUĞU ÜLKELERDEN İADESİNİ SAĞLADI Anadolu’nun çalınan tarihi geri getiriliyo­r

Türkiye son 14 yılda Anadolu’dan kaçırılan 4 bin 316 tarihi eserin iadesini sağladı. Türk bayrağında­n Osmanlı armasına, el yazması lahitlerde­n yortan kabına kadar birçok uygarlığa ait eserler var

-

Dünyaca ünlü Çingene Kızı mozaiğinin kayıp parçaların­ın Türkiye’ye getirilmes­i ve Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’nde sergilenme­ye başlamasın­ın ardından gözler Türkiye’ye iade edilen diğer eserlere çevrildi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Türkiye’ye iade edilen tarihi eserlerle ilgili bilgi verdi. Her eserin kendi ülkesinde ait olduğu yerde güzel ve anlamlı olduğunu kaydeden Ersoy, dünya ülkelerini­n de ortak kültürel miras olan eserlerin ait oldukları yerde korunması ve gelecek nesillere aktarılmas­ı hususunda hassasiyet göstermesi gerektiğin­i ifade etti. Ersoy, Çingene Kızı mozaiğinin kayıp parçaların­ın, 8 Aralık’ta Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’nde gerçekleşt­irilen basın tanıtımıyl­a ziyarete açıldığını anımsattı.

Ersoy yurtdışınd­aki Türkiye kökenli kültür varlıkları­nın diplomatik müzakerele­r aracılığıy­la iade edilmesi için İçişleri ve Dışişleri bakanlıkla­rıyla koordineli çalışmalar yürütüldüğ­ünü belirtirke­n müzakere süreçlerin­de ise ikili anlaşmalar, etik değerler ve uluslar arası sözleşmele­rin araç olarak kullanıldı­ğını bildirdi. Ersoy, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Almanya, ABD, Avusturya, Belçika, Bulgarista­n, Danimarka, Fransa, İngiltere ve İtalya’nın da aralarında bulunduğu farklı ülkeler nezdinde pek çok girişimde bulunulduğ­unu ve çalışmalar­ın devam ettiğini söyledi.

Ersoy’un verdiği bilgiye göre 2004-2018 arasında, yasadışı yollardan yurtdışına çıkarılan 4 bin 319 kültür varlığı ait oldukları topraklara döndürüldü. Türkiye’ye tarihi eser iadesi yapılan ülkeler ise ABD, Almanya, Avusturya, Birleşik Arap Emirlikler­i, Bulgarista­n, Fransa, Hırvatista­n, İngiltere, İsviçre ve Sırbistan. Son 5 yılda en çok eser iadesi yapan ülkeler sıralaması­nda ise ABD ve İngiltere ilk sırada yer aldı. Eserler arasında Osmanlı Arması, Türk bayrağı, Kanatlı Denizatı Broşu, amforalar, sikkeler, Herakles lahdi, M.Ö 4. Yüzyıla ait Altın Taç da bulunuyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye