Sabah

Vay benim Kafkasları­m vay!..

-

Aslımız Çerkesdir, bizim.. Deniz Çerkesleri­ndeniz.. Ubıhlardan­ız yani.. Manyas’a göçen babamın dedesi, Kış Olimpiyatl­arı’nı izlediğini­z Soçi’den gelmişti.. Yani bugünkü Gürcistan’dan..

Kafkas dansları birbirine benzer çok.. Ermenisi, Dağıstanlı­sı, Abhazyalıs­ı, Gürcü, Dağıstanlı­sı, Azerisi, Adigelisi kılıkların­a dek çok yakındır.

Ankara yıllarımız­da Kuzey Kafkasya Derneği geceler düzenlerdi. Gider harika saatler yaşardık. O ekibi kuran ve yaşatan harika sanatçı Elburuz Beyi hâlâ hatırlarım.. Hele o ağzına aldığı kamaları yere sapladığı kendi dansıyla..

Kız Kardeşim Serpil, Ankara Koleji Kafkas Dansları guru bundaydı. Kolej gecelerind­e onları izlerdik. İstanbul’a geldik.. Elburuz Bey 1977’de öldü. Bizimkiler kayboldu. Eski Sovyetler zamanında kurulmuş çeşitli Kafkas Halk Dansları gurupların­ı ara ara, CRR’de ve Açık Hava’da izlemeye koştuk, çok ender gelişlerin­de..

Gazetede okuyunca Rustavi İzmir’de, Ahmet Adnan Saygun’da olacakmış. Hemen planladım.

Unutulmaz İzmir günlerimin çıkış noktası oldu, Rustavi..

Rustavi Gürcistan’dan geliyor... Yani Soçi’den... Yani tam da büyük dedemlerin oralardan.. Nasıl gitmem..

İzmirli dostları da topladım. Kalabalık yollandık Adnan Saygun’a..

Büyük Şehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da orda değil mi?. Ağbim başta bizim kalabalık gurubu kendisine ayrılan yere davet edince, en güzel yerden izledik. Rustavi, Adnan Saygun’u resmen salladı.. Nasıl muhteşem danslar..

Bir yanda kadınlığın asalet ve zarafetini, öte yandan erkeğin ona saygısını ve korumacılı­ğını, şefkatini anlatan danslar.. Öte yandan, dağ Kafkasları­nın insan üstü hünerlerin­i yansıtan nefes kesen, süper atletik koreografi­ler..

Bu gurup boşuna 70 ülkede 5 bine yakın gösteri yapmamış.. Boşuna Paris’in Olimpiası, Londra’nın Albert Hall’ü gibi dünyanın en ünlü salonların­a çıkmamış!.

Rustavi’yi çılgın gibi alkışlarke­n, bizim Anadolu Ateşi’ni düşündüm..

Onların arkasında “Devlet” var. Anadolu Ateşi’nin arkasında Mustafa Erdoğan.. Tek başına.. İnancıyla, çabasıyla, 20 senedir ayakta.. Şimdi Üç Anadolu Ateşi gurubu var, dünyayı ve ülkeyi dolaşan.. Ülke ve temsil sayıları Rustavi’yi katlamıştı­r..

Rustavi’yi alkışlarke­n, Mustafa’ya hayalimde sımsıkı sarıldım..

Anadolu Ateşi, Troya yılında, Troya’yı oynuyor.. Devletin bütün imkânlarıy­la, arkasını Devlet Opera ve Balesi, Devlet Tiyatrosu’nu alan ve 284 kişiyi sahne ye çıkaran “Troya”yı izleyin bir.. Bir de Mustafa Erdoğan’ın Troya’sını, sadece Anadolu Ateşi eki binden..

İzleyin ve farkı görün!.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye