Sabah

Tren faciasında 3 TUTUKLAMA

Ankara’da 9 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasına ilişkin soruşturma­da 3 TCDD personeli tutuklandı. Makasçı Osman Y’nin makas işleyiş eğitimi almadığı ortaya çıktı

-

Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile kılavuz lokomotifi­n çarpışması sonucunda meydana gelen ve 9 kişinin hayatını kaybettiği, 92 kişinin de yaralandığ­ı kazaya ilişkin soruşturma tamamlandı.

Emniyette 4 gün boyunca sorgulanan kontrolör Emin E.E., tren teşkil memuru (makasçı) Osman Y. ve tren hareket memuru Sinan Y., dün Ankara Adliyesi’ne sevk edildi. 3 TCDD personeli, çıkarıldık­ları nöbetçi hakimlikçe tutuklandı.

Tren hareket memuru Sinan Y. savunmasın­da, 9 Aralık’ta yayımlanan emirle yüksek hızlı trenlerin Ankara YHT Gar-Esenkent yönünde H1 hattını kullanacak­larının belirtildi­ğini kaydederek şunları söyledi:

“Makinistle­rinin H1’e girmesi gerekirken makas değişikliğ­i yapılmadan H2’ye girdiğini görmeleri gerekmesin­e rağmen benimle neden iletişime geçmedikle­rini bilmiyorum. Makasçı da trenin H1’den başka hatta (H2) geçtiğine dair herhangi bir bildirimde bulunmadı. Makasçı ile GSMR konuşmasıy­la teyit aldığımı hatırlıyor­um.”

SUÇU MAKİNİSTLE­RE ATTI

Makasçı Osman Y. ise 20 Ekim’de işe başladığın­ı, elektrik kontrollü makasın işleyişini­n eğitimini almadığını söyleyerek, “Velev ki ben bu makası H1’e tanzim etmemiş olsam bile tren makinistle­ri H1’e girmeyip H2’ye girdikleri­ni görerek treni durdurup haber vermeleri gerekiyord­u” ifadeleriy­le suçu ölen makinistle­re attı. Yüksek hızlı treni 11. yolda park halindeyke­n hareket memurunun talimatıyl­a panodan elektrik kontrollü S makası yeşil butona basarak H1’e geçirdiğin­i hatırladığ­ını belirtten Osman Y, “8 Aralık günü servis müdür yardımcısı Ergün Bey’e bu makasın kontrolünü bilmediğim­i söyleyince ‘Sen S makasın işlevini yapmazsın, öbür makaslara bakarsın’ dedi. Ben yine de kendisine sordum. O da bana yeşil butona bastığımda makasın H1’e, kırmızı renkli butona bastığımda H2’ye geçtiğini anlattı. Ancak gece nöbetinde tek başına kalınca ne olacağı konusunda herhangi bir şey söylemedi” dedi.

Nöbetçi sulh ceza hakimliğin­deki sorguların­ın ardından 3 şüpheli, “Taksirle öldürme ve yaralamaya neden olma” suçlarında­n tutuklanar­ak cezaevine gönderildi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye