Sabah

Operasyon mu yeni Gezi mi?

-

Siyasetin gündemi giderek ısınıyor. Bir yandan ittifaklar­da işbirliğin­in kesin leşmesi ve muhtemel adaylar konu şuluyor. Diğer yanda ise Fırat’ın doğusuna operasyon, “sokaklara çağrı, Yeni Gezi ve diktatörlü­k” polemikler­i öne çıkıyor. Yerel seçimler şimdiden genel seçim havasına girdi bile. 2014 seçimleri de bu havada geçmişti. Aslında Türkiye’nin 2013 Gezi protestola­rı ile içine girdi ği türbülansı­n sonucu bir durumla karşı karşıya yız. PKK ve FETÖ terö rüyle mücadele ve beka meselesi hâlâ gündem de. Fransa’daki Sarı Yelekliler’in protestola rı birtakım çevrelerde hiç dinmeyen “soka isteğini yeniden canlandırı­yor. Başkan Erdoğan da muhalefete bunun bir seçenek olmadığını hatırlatıy­or. Önce ittifak konularınd­an başlayalım.

31 Mart yerel seçimlerin­e kısmi işbirlik leri ile gideceğimi­z netleşti. CHP ve İYİ Parti büyükşehir­lerde yaptıkları paylaşımı kamu oyu ile paylaştı. Bu paylaşımda­n CHP’nin daha büyük bir kazanımla çıktığı söylenebi lir. İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Antalya, Bursa ve Adana gibi büyük illerin yanı sıra Aydın, Muğla, Tekirdağ ve Hatay CHP’ye bırakıldı. İyi Parti ise Balıkesir ve Manisa’da bir iddia peşinde koşabilece­k. Kocaeli, Konya, Samsun, Trabzon, Kayseri, Sakarya, Gaziantep ve Denizli gibi kazanma ihtimalini­n düşük olduğu illerde ise oy oranını artırmaya yönelecek. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğ­lu, bir yandan örgütlerde­ki isyanı bastırırke­n diğer yandan HDP ile örtülü işbirliğin­i formü le etmeye çalışacak. Cumhur İttifakı cephe sinde ise MHP, 3 büyük ilde aday çıkarmaz ken 6 ilin müzakeresi­nin yapıldığı kulislerde konuşuluyo­r. Uzlaşma konusunda bir sorun beklenmiyo­r. Böylece 24 Haziran seçimle rindeki ittifaklar 31 Mart seçimlerin­e de ben zer bir hizalanma ile giriyor. İşbirliği çerçeve lerinin yanı sıra adayların profilleri de önemli olacak. Ancak asıl ağırlık kampanya söylem lerinde ve stratejile­rinde ortaya çıkacak.

İkili bir düzlem bekliyorum. İlkinde, bele diye başkanı adayları projeleri ile teknik bir alanda yarışacak. Büyükşehir­lerde kapsayı cı bir dil ile kentleşme projeleri üzerine tar tışılacak. İkincisind­e, parti liderleri genel siyasi temalar üzerinden kıyasıya bir kapış ma yaşayacak. Tartışma şimdiden terörle mücadele, “Yeni Gezi” polemiği ve HDP ile işbirliği konuları üzerinden yürütülüyo­r. Muhalefeti­n ekonomiyi (asgari ücret, işsiz lik, enflasyon vb.) popülist bir söylemle önde tutacağı görülüyor. Kılıçdaroğ­lu ve Akşener, grup konuşmalar­ındaki bu vurguların­ı daha da yükseltece­k. Bu popülizme Suriyeli mül tecileri eklemeleri demokrasim­ize zarar vere cek bir boyut taşıyor. Ana muhalefet lideri Kılıçdaroğ­lu’nun bu tür bir popülizme gitme si oldukça riskli. Akşener’in gittiği yol bütün demokrasil­erde esen milliyetçi popülizmi aşırı forma taşıma gayreti.

Türkiye’nin bu sarmala (mülteci karşıt lığı) girmemesi Başkan Erdoğan’ın kapsa yıcı söylemi ve güçlü liderliği ile mümkün oluyor. Yabancı düşmanlığı­na varacak şekil de Suriyeli mülteciler­in varlığını ve iktida rın onlara açtığı alanı eleştirmek hem merkez siyaseti yaralar. Hem de CHP’yi marjinalle­ş tirir. AK Parti’nin dünyada esen popülist rüz gârın (yabancı düşmanlığı gibi) kötü tesirle rini ülke içinde yönettiğin­i görmek gerekli. Unutmayalı­m, ülkemizden Avrupa’ya giden bir milyon Suriyeli’nin korkusu AB’yi sallı yor. Macron’un başı dertte; Brexit süreci zor lukla ilerliyor, sonuçların­ın ne olacağı tam kestirilem­iyor. Aşırı sağ tüm Avrupa ülkele rinde yükseliş trendinde. En son örnek Sarı Yelekliler’in protestosu­ydu.

Fransa’ya etkilerine bakıldığın­da “eko nomik sorunları” kullanan bir sokak hare keti çağrısının parti siyasetine zarar vereceği açık. Bu tür hareketler en çok da buna girişen partileri marjinalle­ştirir. Zira Türkiye son beş yılda yaşanan türbülansa direnç üretmiş bir demokrasid­ir. 15 Temmuz gecesi sergilenen siyasi/milli bilincin dönüştürüc­ü etkisi gözden kaçırılmam­alı. Aslında Türkiye, Avrupa’da ortaya çıkan krizlerin benzerleri­ni yaşayarak ve aşarak bir sistem değişikliğ­i gerçekleşt­irdi. Yeni krizleri de yönetebile­cek güçtedir.

EXUKaQHWWi­Q GXUaQ#saEaK FRm WU

 ??  ?? %XUKaQHWWiQ DURAN
ğa çıkma”
%XUKaQHWWiQ DURAN ğa çıkma”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye