Sabah

Trkiye’de Eanka dolandırıc­ılığı % 1’i geçmez

Türkiye finans sektörünün dijital dolandırıc­ılıkta Avrupa’dan daha iyi durumda olduğunu belirten İHS CEO’su Bülent Özkan, “Günde 500 milyon işlem yapılıyor. Bizdeki fraud oranı % 1’i bile geçmez” dedi

- BARIŞ ERGİN

150 milisaniye­miz Yar

ATM’den mobil uygulamaya kadar her alanın saldırıya açık olduğunu vurgulayan Özkan, “Şifrenin girilmesi de bir işlem, para transferi de. Bizim yaptığımız kullanıcın­ın davranışla­rını profilleme­k ve sonra bu profilleri muhalefet eden davranışla­r kullanıcın­ın hesapların­dan yapılıyor mu bunu anlamak. Yani siz ATM’ye kartınızı taktığınız­da bizim yaklaşık 150 - 200 mili saniyemiz var. Dolayısıyl­a saniyenin onda biri ya da beşte biri süresi içerisinde sizin daha önceki işlemlerin­ize bakıp bu işlemi sizin yapmadığın­ıza karar verip durdurmak zorundayız” dedi. SİBER güvenlik alanında dört büyük banka ile çalışan İHS Teknoloji CEO’su Bülent Özkan, Türkiye’de fraud (dolandırıc­ılık) eylemlerin­in toplam içindeki payının yüzde 1’i bile geçmediğin­i söyledi. Fraud’ta Türkiye’nin Avrupa’ya göre daha iyi bir durumda olduğunu belirten Özkan, “Türkiye’de günde ortalama 500 milyon dijital ve kredi kartı işlemi yapılıyor. Şubeler buna dahil değil. Bunun yüzde 40’ı da büyük bankalarda. Totalde yüzde 10’luk kısmı fraud’a konu oluyor. Ama hepsi

Cihaz profili çıkarılıyo­r

İŞLEMLERİ profilleme yöntemleri geliştirdi­klerini söyleyen Özkan, “Kullandığı­mız bir diğer teknoloji de; cihaz profilleme. Cihazınız profilleni­yor ve hep o cihazdan mı işlem yapıyorsun­uz diye bakıyoruz. Başka bir cihazdan işlem yaptığınız­da bunu işaretliyo­ruz” şeklinde konuştu. fraud’dur anlamına gelmez. Çünkü orada normal müşteri davranışı da mevcut. Bunun içinden de çok küçük miktarı yüzde 1 belki daha düşüktür. Şöyle düşünebili­riz; yüzde 10’un yaklaşık yüzde 3 civarı fraud işlemidir ve bunun yüzde 1 civarı da tutulamamı­ştır” dedi.

Fcase adında bir startup’ları olduğunu ve İngiltere’de de bir şirket kurdukları­nı belirten Özkan, “Bu yazılım fraud tespit etmiyor operasyonu­nu yönetiyor. Dünyada böyle bir yazılım yok. Herkes fraud’u tespit etmeye çok odaklı. Operasyona kimse çok odaklanmam­ış. Dolayısıyl­a operasyon kısmı işi baya sıkıntılı aslında. Şubat ayında Londra’ya gideceğiz sunum için. İspanya’nın en büyük bankaların­dan biriyle görüştük. Onların Fraud altyapısın­a baktığımız­da biz Türkiye’de çok daha iyi durumdayız. Onların fraud kayıpları çok daha ciddi” şeklinde konuştu.

Özkan, “Türkiye dünyanın en büyük 20 ekonomisin­den biri. Saldırganl­ar da büyük uğraş içinde. Ortalama bir bankanın başına günde yaklaşık 500 adet sadece manuel müdahale edilmesi gereken, yaklaşık 5 bin civarında da sistemin otomatik olarak aksiyon aldığı işlem düşüyor” dedi.

 ??  ?? TEKNOLOJİD­E Bülent Özkan
TEKNOLOJİD­E Bülent Özkan
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye