Sabah

Trump’ı devirebili­rler mi?

-

İ ki yıl önce ülkesi ABD’yi “içine döndürme” vaadiyle seçimi kazanan Donald Trump, Suriye’deki askerlerin­i çekme kararıyla önemli bir adım attı.

Başkan nihayet, 2bama döneminden devraldığı ve kendince kâr zarar hesabı yapamadan taşımak zorunda kaldığı 6uriye SroMesinin yükünü “siyaseten” yere koyu verdi.

Kuşkusuz bu aske ri hamle, Trump’ın içe dönme hedefinin ekono mik ayağına dair aldığı radikal kararlarda­n daha etkili sonuçlar doğura cak. Üstelik yalnızca ABD için değil, Rusya, İsrail ve İran gibi bölgesel aktörler açısından da... Trump böylece, ilk Başkanlık konuşma sında “Washington’u kuşatmış çıkar çevrele ri” diyerek işaret ettiği küreselci statükoyu daha sert hamle yapmaya zorlamış oldu. Ama Trump için kontrollü bir kriz söz konusu. Başkan, “ABD’nin gençlerini eve çağırıyoru­z” türünden ahlaki bir zeminde sokaktaki desteğini artırıp vurdu. Arı kovanı na çomak sokacağı zamanı kendisi belirledi. Şimdi de iki yıldır göğüslediğ­i öncülerin en güçlü vuracak olan sonuncusun­u gör mek istiyor.

Bakalım, ABD’yi epeydir, 150 ülkeye yayılmış 1000 askeri üs ve sayısız diplomatik misyon üzerinden kurdukları bir kara Sara ve suç ağıyla yönetenler­i bu kez ne kadar telaşlandı­rdı?

Bence Trump’ın, Suriye’deki bu çok den geli küresel diSlomasi maçını ustaca oyna yıp istediğini alan Türkiye Cumhurbaşk­anı Erdoğan’dan alacağı önemli taktikler var. Zira Erdoğan, bugün de kendi halkının egemenliği­ne salça olan ABD derin devleti nin türlü kılıklarla gönderdiği vesayetçil­eri her defasında yenmeyi başardı.

 ??  ?? 0eOiK $/7,12.
0eOiK $/7,12.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye