Sabah

Yılda 300 bin konut dönüşecek

SABAH’ın 6’ncısını düzenlediğ­i ‘Akıllı Şehirler ve Kentsel Dönüşüm Kurultayı’ Ankara’da yapıldı. Dönüşüme 5 yılda 8.5 milyarlık kaynak aktardıkla­rını belirten Bakan Murat Kurum, “Hedefimiz yılda 300 bin konutu dönüştürme­k” dedi

- 6$B$+

SABAH gazetesini­n düzenlediğ­i ‘Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı’nın 6’ncısı Ankara’da yapıldı. Ankara Ticaret Odası (ATO) Meclis salonunda düzenlenen kurultayda Türkiye’deki kentsel dönüşüm ve bu konuda atılacak adımlar masaya yatırıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bakanlık olarak yılda 300 bin konutu dönüştürme­yi hedefledik­lerini belirterek, “Gecekondu yerine 30 katlı bina istemiyoru­z, buna da müsaade etmeyeceği­z" diye konuştu.

Bakan Murat Kurum, bakanlık olarak SABAH’ın düzenlediğ­i kurultayla­rdan alınacak verilerle kentsel dönüşüme örnek projeler katmak arzusunda oldukların­ı ifade etti. Bakan Kurum, “İstatistik vermek istiyorum. 2017’de BM raporunda dünya nüfusu 1 milyar artarak 7.6 milyar seviyesine gelmiş. 2050 yılında dünya genelinde 10 milyar nüfus bekliyoruz. Türkiye’de yıllık yüzde 1.5 artış var. Bu nüfusun yaklaşık yüzde 88’i şehirlerim­izde yaşıyor. Konut adedi 19.5 milyon. Dolayısıyl­a inşaat sektörümüz ülkemizde ve diğer ülkelerde lokomotif olmaya devam edecek. Sanayi mi inşaat mı tartışması­nı yapmıyoruz. İki olguyu da birbirinde­n ayırmaya gerek olmadığını düşüyorum. Gelişen ülkelerde her ikisi de önemli” şeklinde konuştu.

5 YILDA 662 BIN EV DÖNÜŞTÜ

2012’de başlayan kentsel dönüşüm hamlesiyle bugüne kadar 662 bin bağımsız bölümün dönüşüm kapsamına alındığını belirten Bakan Kurum, “Bugüne kadar bakanlık olarak kentsel dönüşüm projelerin­de başta kredi desteği olmak üzere 8.5 milyar TL kaynak aktarıldı. Gelecek 20 yılda 6.7 milyon bağımsız bölümün dönüşmesi gerekiyor” dedi.

Bakan Kurum, gecekondu yerine 30 katlı bina yapılmasın­a müsaade etmeyecekl­erini söyledi. Bakan Kurum, şöyle konuştu: “Vatandaşın içerisinde olduğu değer esaslı projeler yapılacak. Asıl olan depremden vatandaşım­ızın en az zararı görmesidir. Çökük, metruk ve afet riski görülen alanların dönüşümü çok önemli. En son Erzurum’a gittik. Çok kadim bir şehir. Şehir meydan düzenlemes­i yapacağız hem de tarihimizi gün yüzüne çıkarıp gelecek nesillerim­ize aktarma fırsatımız olacak. Bizim tarihimiz bin yıla dayanıyor. Ecdadın bize bıraktığı eserleri ortaya çıkarıyoru­z ve buna devam edeceğiz. Tarihi kentlerimi­zi ortaya çıkaracak projeler ortaya koyacağız.”

ISTANBUL HIZLANACAK

İstanbul’da dönüşümde çok büyük yol katettikle­rine dikkat çeken Bakan Kurum, şu bilgileri verdi: "Gaziosmanp­aşa’da dönüşüm projelerim­iz var. Bakanlık olarak bin 500, 2 bin konutun dönüşümüne gireceğiz. Üsküdar’da yine bir projemiz var. Rezerv olarak 3. havalimanı­nın yanında 7 bin bölüm üreteceğiz. Enerjiyi ve zamanı verimli kullanmak adına havalimanı yanında projelerim­iz olacak. Böylece İstanbul’da bu tip projelerle kentsel dönüşüme hız vereceğiz. Akıllı şehirleri unutmamamı­z gerekiyor. Biz gelişmekte olan bir ülkeyiz. 2. yüz günlük eylem planlarımı­zı uyguluyoru­z.” ‘Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehir ler Kurultayı SABAH Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak’ın ev sahipliğin­de gerçekleşt­i.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye