Sabah

Ağla YPG, ağla

-

Başkan Erdoğan ve ABD Başkanı Trump arasında geçtiğimiz cuma günü gerçekleşe­n telefon konuşması nın üzerinden daha bir hafta geçmemişti ki ‘son dakika’ haberleri arka arkaya gelme ye başladı.

Önce Patriot savunma sistemleri­nin satışının yolu ABD Dışişleri Bakanlığı’nca açıldı. Ardından ABD’nin Suriye’den çekilmeye hazırlandı­ğı iki büyük medya organına sızdırıldı. Başkan Trump, attı ğı tivitte, “6uriye’de DEAŞ’ı yendik. Trump başkanlığı boyunca orada kalmak için benim açımdan en önemli sebep buydu” diyerek haberleri doğrula dı. Çekilme için maksimum 100 günlük bir periyodun gerekeceği belirtildi.

Ayrıca Suriye’deki ABD Dışişleri perso neline 24 saat için de orayı terk etme si talimatı verildi. Öte yandan, anlaşı lan Suriye’den çekil me fikrine sıcak bakma yan Pentagon’dan gelen yazılı açıklamada, bölge deki yerel ortaklarla ve onlar üzerinden çalışma ya devam ettikleri belir tilirken, ABD askerlerin­in eve geri dönüş sürecini başlattıkl­arı ifade edildi.

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi ve eski Ankara Büyükelçis­i olan James Jeffrey’nin, Atlantic Council’de yaptığı bir konuşmada ki şu sözleri, Trump yönetimini­n YPG’ye bakışında, Obama döneminden çok daha farklı bir yola girildiğin­in işareti olarak oku nabilir: “YPG’yi çok belirli bir amaç için destekliyo­ruz: DEAŞ’la mücadele etmek için ki bu onların bize yaptığı bir iyilik değil. Karşılıklı çıkara dayalı bir ortaklık ilişkisi dir. Günün sonunda, onlar da diğerleri gibi Suriye’deki bir taraftır. Devlet altı varlıklarl­a kalıcı ilişkileri­miz olamaz.”

YPG, bazı Washington analistler­i nin ısrar ettiği gibi, DEAŞ’a karşı muci zevi başarılar elde eden istisnai bir grup değildir. Aslında ABD’nin hava desteği olmadan DEAŞ’a karşı mücadele edebile cek bir güç de değildir. Nitekim Rakka’dan DEAŞ’ın temizlenme­si için bir yandan şehir bombalarla yerle bir edilirken, diğer yan dan BBC’nin video kayıtlarıy­la belgelediğ­i gibi DEAŞ teröristle­rinin bölgeden özgürce çıkmaların­a imkân sağlayacak bir anlaş ma da yapmış etkisi abartılmış bir grup tur. Suriye’nin demografik yapısı içinde ise azınlık olan Kürtlerin içinde de azınlık olan ve kendileri gibi savaş suçlusu PKK lide ri Öcalan’a biat etmeyen Kürtleri de zorun lu göçe maruz bırakan, Amnesty ve Human Rights Watch’un kanıtladığ­ı üzere 11 yaşın dan itibaren çocuk savaşçılar­ı zorla silahlan dıran bir terör yapısıdır.

Obama döneminde bu terör grubu, DEAŞ’ı yenmekteki tek seçenek olarak idealize edilip kahramanla­ştırılırke­n, Trump döneminde ise, çekilmeyi de haklılaştı­racak şekilde para-silah-eğitim üçgeninde ABD ile çıkar ilişkisini girmiş ama artık mesaisi bitmiş bir gruptur. Suriye’nin geleceği belirlenir­ken masada yer almamaları­nı sağlayacak olan da Türkiye ve Rusya’nın bundan sonra alanda birlikte hareket ederek yapacaklar­ıdır.

Türkiye, Fırat Kalkanı Harekâtı’nda DEAŞ’a karşı kendi ordusuyla savaşan ve şehit veren, DEAŞ’tan özgürleşti­rdiği yer lerde de yaklaşık 100 bin mültecinin ana vatanların­a dönmesini sağlayacak kadar güvenliği sağlamlaşt­ırmış, başka örneği olmayan bir performans sergiledi.

Brunson’ın iade edilmesind­en bu yana Türkiye ve ABD ilişkileri için tarihi günler den geçiyoruz. ABD tarafından İran yap tırımların­dan muaf tutulmamız­la başlayan süreci, Suriye’deki gelişmeler­le pekiştiren girişimler yapılıyor. Türkiye’nin ağzı çok yandı. Bir yandan ‘sırtımızda­n bıçaklandı­k’ diye feryat eden PKK/YPG muhipleri ni izlerken, diğer yandan da yoğurdu üfle yerek yiyebiliri­z.

hiOaO NaSOan#VaEah FRP Wr SMS +KA \az 1 ·\e J|nGer 1 TL M+ 1

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye