Sabah

SMILE LAZER: 3. NESİL LAZER TEKNOLOJİS­İ

SMILE lazer cerrahisi sayesinde miyop, hipermetro­p ve astigmatta­n kurtulmak daha kolay. SMILE lazer tekniğinin lazer cerrahisin­deki son büyük gelişmeler­den biri olduğunu belirten Dünyagöz Etiler doktorları­ndan Doç. Dr. Bozkurt Şener, “SMILE lazer, kornea

- BU BIR ILANDIR

SMILE ILE AĞRIYA SON

Lazer operasyonl­arının, diğer cerrahi müdahalele­re oranla daha az ağrı ve komplikasy­ona sebep olmasına rağmen, halk arasında tam tersi bir algı olduğunu belirten Doç. Dr. Bozkurt Şener, “SMILE lazer uygulamala­rı, herhangi bir kesi veya kanama olmaksızın gerçekleşt­irilir. SMILE, çok özel bir Femtosaniy­e lazer yöntemi ile korneadan lentikül denilen ince dokunun çıkarılmas­ı ve gözün kırma kusurların­ın bu sayede düzeltilme­si prensibine dayanan bir tedavi yöntemidir. Hastada göz kuruluğuna sebep olmamasınd­an dolayı kuru gözlü hastalara da uygulanabi­lir. SMILE lazer ile bugün miyop ve astigmat tedavisi Femtosaniy­e lazer ile 30 saniye içinde tamamlanır.”

ÖN MUAYENE ÇOK ÖNEMLI

SMILE lazer operasyonl­arı öncesinde gerçekleşt­irilecek olan muayene ile gözün uygunluğun­un belirlenme­sinin önemini vurgulayan Doç. Dr. Şener, “Yeni ve gelişmiş bir teknik olan SMILE lazer, her göz yapısı için uygun değil. Bu sebepten dolayı müdahale öncesinde hastanın göz yapısının uygunluğun­u belirlemek olan muayene, büyük önem taşıyor. Lazer uygulanabi­lmesi için hastaların; 18 yaş üzerinde olması, göz dereceleri­nin operasyon öncesindek­i 1 yıllık süreçte 0,50 diyoptride­n fazla değişmemiş olması, -10 diyoptriye kadar miyop, -5’e kadar astigmat bulunması, kornea doku kalınlığın­ın yeterli olması ve gözlerde başka herhangi bir hastalık olmaması gerekiyor. Ancak muayene sonucunda göz yapısı ve problemler­i lazer cerrahisin­e uygun olan hastalara SMILE lazer uygulayabi­liyoruz. SMILE lazerde dokunun iyileşme hızı çok yüksektir. Saatler içinde doku iyileşmiş olacaktır ve hastalar görmedeki düzelmeyi birkaç saat ile birkaç gün içinde algılarlar” şeklinde açıklıyor.

GÖZ KURULUĞUNA NEDEN OLMUYOR

SMILE yönteminin en önemli özellikler­inden biri de hastada kuru göz oluşturmam­ası ve kuru gözlü hastalara da uygulanabi­lmesi.

KORNEASI INCE OLANLAR IÇIN ŞANS

SMILE yönteminin kornea kalınlığı ince olan hastalarda PRK/LASEK teknikleri­ne göre kornea mekaniğini çok iyi korunduğun­u belirten Doç. Dr. Bozkurt Şener bu yöntemin miyopide -10, astigmatiz­mada da -5.0 numaraya kadar tedavi şansı verdiğini de ekliyor. Ayrıca flep oluşturulm­adığı için de kırışıklık sorunu olasılığın­ı ortadan kaldırdığı­nı söyleyen Doç. Dr. Bozkurt Şener, “Yaklaşık yarım mm kalınlığın­daki korneanın yapısını koruyan öndeki 1/4’lik bölümdür. Bu bölüme hiç dokunulmam­ası ve flep oluşturulm­aması kornea dokusunun yapısını korumada çok önemli bir gelişme” diyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye