Sabah

2019’un kritik konusu ‘yatırımlar’

-

Başkan Trump’ın önderlik ettiği ‘ticaret ve kur savaşı’, Avrupa Birliği’ne ve Çin’e gözdağı vermek adına, Trump yöneti minin savaşı ‘İran ambargosu’ tehdidi üzerinden ‘soslandırm­a sı’na kadar vardı. Huawei’nin veliahdını Kanada’da tutuklamay­a kadar dayanan bu süreç, ABD, AB ve Çin şirketleri açı sından artan bir ‘küresel belirsiz lik’ anlamına gel mekte. Ekonomistl­er, 2019’da, bu temel sorundan hareketle iki temel riske işaret ediyorlar; birin cisi, ABD, AB ve Çin’de için

hatta daralma ABD, Avrupa Birliği ve Çin

hatta

daralma göstermesi

Ülkelerin ekonomik büyüme performans­ının önemli sac ayaklarınd­an birini özel sektör yatırım harcamala rı oluşturmak­ta. Elbette, kamu yatırım harcamalar­ı da unutulmama­lı. ‘Ticaret savaşları’nın G20 ülkelerind­e maki ne ve teçhizat yatırımlar­ı ile fabri ka yatırımlar­ını daha da yavaşlat ması halinde, küresel büyüme de bu tablodan olumsuz yönde etkilenece­k. Bu durum, dünyanın önde gelen merkez bankaları üzerindeki baskıyı daha artıracak. ABD Merkez Bankası (FED) 19 Aralık’taki son toplantısı­nda, 2019 faiz artış adımlarını azaltsa da, 2020 için ise tek adıma düşürmüş olsa da, son toplantıda­ki faiz artış kararı Trump’la FED’in arasını fena germiş durumda. Vergi indirimler­inin ABD’nin büyümesine katkı sağlama etkisi ciddi ölçüde zayıflamış­ken, faiz artışının büyümeye olası etkisi ve doların değerini artıracağı gerçeği, Başkan Trump’ı kızdırmış durumda.

Türkiye’nin küresel ‘ticaret ve kur savaşı’ndaki tırmanışı, dünya merkez bankaların­dan kaynaklana­bilecek baskıyı ve Brexit ile Avrupa Parlamento­su seçimlerin­in siya si tansiyonu fırlatma riskini, ‘dengeleme-disiplin’ döneminin etkili tedbirleri­yle nötralize etmesi gerekiyor. Türkiye’nin ekonomik kıvraklığı nı, ihracat becerisini güçlendire cek, esnekliğin­i artıracak hamle ler 2019’u daha rahat atlatmamız­ı sağlayacak­tır.

kerem.alkin@sabah.com.tr SMS: KA yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL)

 ??  ?? yeni fabri ka ve yeni makine ve teçhizat yatı rımlarında ciddi bir yavaşlama, riski. İkincisi,
‘net ihracat’ın büyümeye kat kısının ciddi yavaşlama, riski.
yeni fabri ka ve yeni makine ve teçhizat yatı rımlarında ciddi bir yavaşlama, riski. İkincisi, ‘net ihracat’ın büyümeye kat kısının ciddi yavaşlama, riski.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye