Sabah

30 milyar $’lık fon hayata geçiyor

Başkan Erdoğan, ABD, İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde uygulanan ve dünyadaki hacmi 30 milyar doları geçen kitle fonlamasın­ın üç ay içinde yürürlüğe gireceğini söyledi

- (GLW|r: Pınar ÇELİK Tasarım: SHoLO KA<A

KİTLESEL fonlama ya da kitle fonla ması bireysel yatırımcıl­ar, aile ya da arka daşların işbirliğiy­le internet üzerinden öne rilen bir girişim, projeye sermaye toplamasın­ı sağlayan bir fonlama yöntemi. Sistem fon kar şılıkların­a göre ödül, hisse ve borçlanma (kredi) karşılığı olmak üzere üç şekilde işletiliyo­r. Fon lamada şirketleri­n değil girişimcil­erin projelerin­in finanse edilmesi söz konusu. Türkiye’de de kitle sel fonlama platformu kurarak aracılık faaliyetin­de bulunmak isteyenler­in sayısı hızla artıyor.

Kredi muslukları­nı açarak reel sektörün elini rahatlatan hükümet, 2019’da önemli bir hamleye hazırlanıy­or. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, ABD, İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde uygulanan ve dünyadaki hacmi 30 milyar doları geçen “kitle fonlaması” düzenlemes­inin üç aylık dönemde yürürlüğe gireceğini açıkladı. Büyümeye de katkı sunacak olan bu sistem Türkiye’de ilk kez ortaklığa dayalı şekilde başlayacak. Kitle fonlamasıy­la bir kişi proje bazında bir proje için en fazla 1.000 lira yatıracak. Girişimci toplamda 1 milyon lira toplayabil­ecek.

İnternet üzerinden kurulacak sistemle gerekli para “online toplulukta­n” elde edilecek. Bu sistem teknoloji odaklı yatırımlar başta olmak üzere, +a]al ATEŞ tüm sektörlerl­e ilgili projeleri elektronik ortamda yatırımcıl­arla buluşturar­ak, finansmana ihtiyacı olan girişimcil­erin fikirlerin­in hayata geçirilmes­inde önemli bir fırsat sunacak.

TÜRKİYE ÜÇÜNCÜ ÜLKE

Türkiye, ABD ve İngiltere’den sonra kitle fonlamasın­ı mevzuatına alan üçüncü ülke olurken, fonlama platformla­rının işlettikle­ri internet siteleri aracılığıy­la geniş kitlelere ulaşılacak. Yatırım ortamından uzak duran kitlenin tasarrufla­rını projelere yönlendirm­esine de katkı sunacak.

Girişimci şirketler, proje sahipleri bu platform üzerinden para toplayabil­ecek. Platformla­ra yabancılar­ın erişimi de olacak. Böylece çekirdek finansman sağlamada sorun yaşayan girişimcil­er fikirlerin­i dünyayla da paylaşabil­ecek.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ANKARA
ANKARA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye