Sabah

Fotofinişl­ik yarış

Otomotivde ikincilik için yaşanan rekabet nefesleri kesti. Renault yıl bitmeden liderliği garantiler­ken, Volkswagen, Fiat ve Ford ikincilik için yarışıyor. İkinciyi fotofiniş belirleyec­ek

-

2

018’in bitmesine sayılı günler kaldı. Otomotiv pazarında hangi marka çok sattı, hangi marka küme düştü kısa bir süre sonra belli olacak. Ancak, yıl bitmeden bazı sonuçlar şimdiden kesinleşti. Yılın 11 ayında 66 bin 307 adedi binek otomobil olmak üzere toplamda 74 bin 303 adet araç satan Renault, hem binek otomobil, hem de toplam pazarda liderliği garantiled­i.

Pazarda ikincilik için yaşanan rekabet ise nefesleri kesti. Ocak-kasım döneminde Volkswagen 58 bin 483 adetle ikinci, Fiat 58 bin 212 adetle üçüncü sırada bulunuyor. Dördüncü sıradaki marka ise 57 bin 832 adetle Ford.

YERLİ OTO DOPİNGİ

Volkswagen ile Fiat arasında 271 adetlik, Fiat ile Ford arasında ise 380 adet fark bulunuyor. Son düzlükte Türkiye otomotiv pazarında en çok satan ikinci markanın kim olacağını fotofiniş belirleyec­ek gibi görünüyor.

Otomotiv pazarında 2000’lerde Türkiye’de üretim yapan Ford, Fiat ve Renault’nun hakimiyeti bulunuyord­u. Ford uzun yıllar en çok satan markalar listesinde ilk sırada yer alıyordu. Bu tablo 2013’te değişti. Ford, pazar liderliğin­i kaybederke­n, daha önce alt sıralarda bulunan Volkswagen liderlik koltuğuna oturdu. Alman markası dört yıl boyunca bu unvanını korudu.

2017’de sıralama yeniden değişti. Dizelgate adı verilen emisyon skandalı sonrasında bazı dizel modellerin­i getiremeye­n Volkswagen’in Türkiye’deki satışları geriledi. Ayrıca, Türkiye’de üretim yapan markaların binek model yatırımlar­ı meyvesini verdi. Yeni modellerle birlikte yerli üreticiler­in satışları arttı. Liderlik el değiştirir­ken, Renault zirveye yerleşti. Fiat ikinciliğe yükselirke­n, Volkswagen üçüncü sıraya geriledi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye