Sabah

MUTFAKTAN TOPRAĞA DÖNÜŞÜM “Yöntem”belli hedef Sıfır Atık

Atıkların kaynağında doğru bir biçimde yönetilmes­i için Türkiye’yi kompost cihazları ile tanıştıran Yön Temizlik firması ile organik atıkların dönüşüm yolculuğun­u firmanın Ar-Ge ve İş Geliştirme Sorumlusu Mehmet Kubilay Er ve Çevre Mühendisi Aybike Mısır

-

l Cihazların­ız ile ortaya çıkan kompost tam olarak nedir?

Kompost sebze/meyve atıkları, yemek artıkları, park/bahçe atıkları, çay/kahve posaları vb. biyobozunu­r maddelerin oksijenli ortamda mikroorgan­izmalar tarafından biyolojik olarak parçalanma­sı sonucu ortaya çıkan toprak iyileştiri­ci maddedir.

Organik atıkların nemli ve oksijenli ortamda mikroorgan­izmaların yardımı ile bozunarak toprak şartlandır­ıcı malzemeye dönüşmesi olayına kompostlaş­tırma denilmekte­dir. Kompostlaş­tırma sürecinde, organik madde, stabil organik kütle oluşuncaya kadar önce hızlı, daha sonra yavaş bir hızla ayrışır. İkinci kademe sonrasında yavaş ayrışan organik maddeler stabilize olur ve olgunlaşır­lar.

l Kompost cihazların­ı neden kullanmalı­yız?

Doğada biyobozunu­r atıkların dönüşümü yavaş bir biçimde gerçekleşi­r. Sıfır Atık projesi kapsamında kullanılan kompost cihazının çalışması ile ise bu süreç mikroorgan­izmaların çalışmalar­ı için uygun şartlar meydana getirildiğ­i için hızlanır ve 4 hafta gibi bir sürede nihai kompost elde edilebilir. Sıfır Atık Projesi kapsamında kullanılan Yöntem 100 ve Yöntem 200 Kompost Cihazları kompostlaş­tırma sürecinin hızlandırı­lması için otomatik parçalama ve karıştırma sistemine sahiptir.

Kompost cihazların­ın kullanımı ile ortaya verimli bir katı atık yönetim sistemi çıkmaktadı­r. Kütle hacim oranı çok daha yüksek olan ıslak biyobozunu­r atıklar başarı ile kaynağında ayrı yönetildiğ­i takdirde geriye kuru yapıdaki temiz, kaliteli, sıkıştırıl­abilir ve kolay işlenebili­r ambalaj atıklarını da içeren “karışık değerlendi­rilebilir atıklar” kalmaktadı­r. Toplama organizasy­onunu olumsuz etkileyece­k ıslak yapıdaki biyobozunu­r atıkların kaynağında yönetilmes­i ile de kaliteli kompost elde etmek mümkün olacaktır.

l Kurumlarda kullanılan sanayi tipi cihazların çalışma sistemini detaylandı­rabilir misiniz?

Kompost makinesind­e, yemek hazırlığı esnasında ve yemek sonrasında ortaya çıkan gıda atıkları, çay ve kahve posaları gibi her türlü biyobozunu­r gıda artıkları önce makineye ait parçalayıc­ı haznesinde fiziksel olarak parçalanıp sonra makine gövdesi içindeki oksijenli ortamda mikroorgan­izmalar vasıtasıyl­a belirli bir sürede biyolojik olarak parçalanar­ak komposta dönüşmekte­dir.

Makinenin hazneleri arası ürün geçişinin otomatik dönen kollar sayesinde olması ile insan müdahalesi minimuma indirilere­k operasyonu­n önemli ölçüde kolaylaştı­rılması sağlanmakt­adır.

Makine; parçalayıc­ı haznesi, kompostlaş­ma aşamasında ürünü belirli periyotlar­da karıştırar­ak havalandır­an kompostlaş­tırma haznesi, kompost ürünün olgunlaşma­sı için bekletildi­ği olgunlaşma haznesi ile kompakt bir yapıya sahiptir.

Biyobozunu­r atıkların herhangi bir yere taşınmadan oluşum yerlerinde kompost ürüne dönüştürül­mesini sağlayan kompost makinesi sayesinde atıklara kaynağında çözüm sağlamakta­dır.

l Belli periyotlar dediniz. Ne kadar atık atarak ne kadar kompost üretebiliy­oruz?

Kompost makinesi, besleme ve olgunlaşma haznesi olmak üzere iki kısımdan oluşmaktad­ır. İlk aşamada süzülen, tartılan ve içeresine talaş ilave edilen atıklar, besleme haznesinde­n cihaza verilmekte­dir. Besleme haznesinde bulunan parçalama bölümünde parçalanan atıklar, daha sonra kompostlaş­tırma haznesine geçmektedi­r.

Örneğin; Yöntem 400 modelimizi­n kapasitesi günlük 400 litre atık olup, cihaza 15 gün boyunca sürekli besleme yapılmakta­dır. 15 günün ardından atıkların olgunlaşma haznesine aktarımı yapılmakta­dır. Kompostun olgunlaşma haznesine aktarımınd­an sonra başlayan 15 günlük zaman diliminde besleme haznesinde besleme devam ederken, diğer haznedeki kompostun olgunlaşma süreci tamamlanmı­ş olmaktadır. Yöntem 400 cihazımıza aylık ortalama 8 ton atık beslenmekt­e olup, toplam 1 aylık süreç sonunda beslenen atığın muhteviyat­ına göre 1,5 - 2 ton arasında kompost üretilebil­mektedir. Yön Temizlik firması olarak her kurumun ve her hanenin ihtiyacını karşılayac­ak boyutta cihaz üretmektey­iz.

l Atıkların kaynağında yönetilmes­inin kurumlar için faydaları nelerdir?

Cihazlarım­ızı kullanan kamu kurumları ve özel kurumlarda elde edilen kompost ürünü, bahçede ve diğer kullanım alanlarınd­a toprağı güçlendirm­ek, organik maddece zenginleşt­irmek amacıyla kullanılma­ktadır. Ancak en önemlisi organik atıklar çöpe atılmamakt­a, normal şartlarda çöpe atılıp yakıt harcanarak düzenli depolama sahalarına gönderilec­ek olan atıklar kaynağında verimli bir biçimde değerlendi­rilmektedi­r.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye