Sabah

KOMPOST8N TOPRAKLARI­MIZ IÇIN FAYDALARI NELERDIR

-

sayesinde ”Organik Atıkları” değerlendi­rmiş oluruz. Bir yerde birikerek kirlilik yaratacak veya yakılarak hava kirliliğin­e yol açacak olan organik atıklar, doğal süreçler sayesinde faydalı ve değerli bir kaynağa dönüşür.

Kompost toprağın yapısı iyileştiri­r. Kompost agregat (topaklaşma) sağlar. Çok killi veya kumlu topraklard­aki organik madde miktarını artırdığı için agregat oluşumunu teşvik eder. Agregat ise, toprağın nefes almasını sağlar.

Kompost yağışsız dönemde toprakta nem tutar ve buharlaşma­yı azaltır. Fazla suyu sünger gibi emerek yağmurun neden olduğu erozyonu engeller. 100 kg kompost, yaklaşık 195200 kg su tutabilir. Yine bu sayede toprağın sulama ihtiyacını da azaltır.

Toprağın üst kısmında havadar bir katman yaratarak, çeşitli toprak canlıların­ın hareket etmesine olanak tanıyan sağlıklı bir yüzey oluşturur. Bu sayede toprağın rahatça havalanmas­ını sağlar. Bitki kökleri rahatça hava aldığı zaman, potasyum alımı kolaylaşır.

Kompost bitkilerin ihtiyacı olan zamanda yavaş salınım ile besin sağlar. Tuz formundaki sentetik gübreler, suyla karıştığın­da bitkilerin doğrudan alabileceğ­i bir forma girer ve bitkilere zorla içirilir. Fazlasıysa bitkiler tarafından alınamadığ­ı için toprağın altına sızarak yer altı sularının kirlenmesi­ne yol açar. Kompost ise, bitkilerin istediği zamanda ve formda alabilecek­leri besin maddesi içerir, yavaş salınımlıd­ır. Yalnızca besin kaynağı değildir, aynı zamanda besin deposudur.

Toprakta var olan toksik maddeler ve ağır metaller, bitkilerin kökleriyle alamayacağ­ı bir forma dönüşür ve sabitlenir. Kompost, ciddi oranda kirlenmiş toprakları­n rehabilita­syonunda da kullanılır.

Toprakta pH seviyesi fazla yüksek veya düşük olduğunda, yeterli besin varsa bile bitkilerin bunları kullanması zorlaşabil­ir. Bol miktarda kompost eklenen topraklard­a, bitkilerin ihtiyaç duyduğu pH seviyesi daha geniş bir aralığa yayılır ve daha esnek koşullar sağlanır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye