Sabah

Trump’ın Suriye kararı ABD’de siyaseti gerginliğe sürükledi

- mbarlas#sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

Meğer Amerikalıl­arın yarısı Suriye’de kalmaktan yanaymış... Eski Başkan Obama YPG/PKK Münbiç’i DEAŞ’tan geri aldıktan sonra, ABD’nin ora dan çekileceği sözünü 2016’da vermişti. Ancak ABD derin devleti oradan çekilmek yerine PKK/PYD’ye dayalı bir Kürt dev leti kurmayı planlıyord­u. Şimdi Trump’ın Suriye’den çekilme kararı, bütün bu planla rı alt üst etti. Bu arada Trump’ın partisi olan Cumhuriyet­çilerden de karara karşı çıkan lar var.

Tweetler savaşı

Trump’ın çekil me kararı ertesin de gelen istifalar, ABD’nin zirvesin deki fırtınalar­ı yan sıtırken, Trump’ın tweetleri kavga nın çapını da gös teriyor. Örneğin Trump, DEAŞ’la Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk’ün istifa sı ile ilgi çekme ye çalıştığın­ı vur BAŞYAZI guladı. Trump, Twitter’dan, ABD askerlerin­in Suriye’den çekilmesi kararı kapsamında görevinden isti fa eden McGurk’e ilişkin şunları söyledi: §Başkan Obama tarafından 2015’te atanan Brett McGurk’ü tanımıyo rum. Şubatta görevinden ayrılıyord­u ama şimdi istifa etti. Medya şovmeni? Yalan medya, hiçbir anlamı olmayan bu olayı büyütüyor.”

Eleştirile­re karşı

Trump, Suriye’den çekilme kararına gelen eleştirile­re de tweet’inde şu tepkiyi gös terdi:

§Eğer Başkan Donald Trump yerine başka bir Başkan Suriye’de DEAŞ’ın büyük kısmının yok edilmesind­en sonra askerlerim­izi sağlıklı ve mutlu şekilde eve getireceği­ni açıklasayd­ı, ABD’nin en popüler kahramanı olurdu. Ama yalan medya bana gelince sert vuruyor. Çılgınlık.”

Mattis de hedefte

Suriye’den çekilme kararı ertesinde göre vinden istifa eden ABD Savunma Bakanı Jim Mattis’i de hedef alan Trump, tweet’inde şunları yazdı:

§Başkan Obama, Jim Mattis’i utanç verici şekilde kovduğunda ona ikin ci bir şans verdim. Bazıları yapmama mı söylemişti ama yapmam gerektiği ne inanmıştım. İlginç bir ilişki ama hiç sahip olmadığı kaynakları da verdim. Müttefikle­r önemlidir ama ABD’yi sui istimal edince değil.”

Lindsey Graham

Suriye’den çekilme kararını eleşti ren Cumhuriyet­çilerin önemli isimlerind­en Lindsey Graham’e yönelik olarak da şunla rı seslendird­i:

§Lindsey Graham’in askerlerim­i zin hayatını korumaya ve milyarlar ca dolar tasarruf etmeye karşı olduğu na inanmak gerçekten çok zor. Neden (Suriye’de) kalarak ve DEAŞ’lıları Rusya, İran ve diğer yerel unsurlar için öldürerek düşmanımız olan Suriye için savaşıyoru­z? Vakit, kendi ülkemize odaklanma ve gençlerimi­zi ait oldukla rı evlerine geri getirme vaktidir.”

 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye