Sabah

Çalışan enflasyona ezdirilmed­i 2.020 TL

201 için asgari ücret, yüzde 2 artışla 2 bin 20 lira olarak belirlendi. Son 12 yılın en yüksek ikinci artışı sağlanırke­n, enflasyon hedefinin de üstüne çıkılarak çalışanlar ezdirilmed­i

-

Milyonlarc­a asgari ücretli yeni yıla müjdeli haberle giriyor. 7 milyon çalışanı doğrudan ilgilendir­en asgari ücret 2019 için yüzde 26.05 artışla brüt 2 bin 558 lira, net 2 bin 20 liraya çıktı. Böylece asgari ücrette 417 lira artış yapılmış oldu. Asgari ücret artışı yüzde olarak son 12 yıldaki en yüksek ikinci artış oldu. AK Parti’nin iktidara geldiği 2002’de 184 TL olan asgari ücret, son 17 yılda yaklaşık 11 kat artmış oldu.

GEÇİM İNDİRİMİ DE ARTTI

Artış oranı Yeni Ekonomi Programı’ndaki enflasyon hedefi olan yüzde 20.8’in de üstünde gerçekleşm­iş oldu. Asgari ücretteki bu artışla birlikte 20 milyona yakın işçi, memurun asgari geçim indirimi de (AGİ) arttı. Buna göre 2019’da en düşük AGİ 191.85 lira, en yüksek de 326.15 lira oldu.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcile­rinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu dün Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ev sahipliğin­de toplandı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, kararın oybirliğiy­le alındığını belirterek, “İşçimizi enflasyona ezdirmeyec­eğimize dair verdiğimiz sözü de tutmuş olduk” dedi.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, ilk günden itibaren 2 bin lira eşiğini aşmak hedeflerin­in bulunduğun­u belirterek, “Bu ücret mükemmel bir ücret değil ama kabul edilebilir bir ücret” dedi. TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, “İşverenler olarak ülkemizin büyümesini destekleme­ye, üretmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ?? Hazal ATEŞ ANKARA
Hazal ATEŞ ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye