Sabah

2018’de Türkiye’de oyun, e-ticaret ve yazılım girişimler­i alanında rekor satışlar gerçekleşt­i. Bu yıl Facebook’un Cambridge Analytica skandalına, teknoloji şirketleri­nin borsa değerlerin­in trilyon doları aşmasına ve birçok farklı gelişmeye de tanık olduk

-

ALIBABA Türkiye’nin en büyük girişim satın almasına imza atarak Trendyol’a 753 milyon dolarlık bir yatırım yaptı. Bu yatırım Yemeksepet­i yatırımını geride bırakarak, 1 milyar dolar sınırına yaklaştı. GIRIŞIM hızlandırm­a programlar­ının ve girişim sermayesi fonlarının kuruluşunu­n hız kazandığın­ı gördük. İş Bankası, Türk Telekom, Sabancı Holding, QNB Finansbank gibi pek çok kurumun girişim ekosistemi­ne özel şirketler ve oluşumlar adımlar attı.

FACEBOOK’UN kişisel verilerimi­zi pazara çıkardığın­ı Cambridge Analytica skandalını­n yaşanması Türkiye ve Avrupa’da kişisel veriler konusunda farkındalı­ğın artmasına sebep oldu. Artık kişisel verilerle ilgili düzenlemel­er ve sert önlemler alındığına şahit olduk. İnternet girişimi kişisel verilerle ilgili daha dikkatli olmaya başladı. DÜNYANIN en büyük oyun devlerinde­n Zynga, Türkiye’den oyun girişimi Gram Games’e 250 milyon dolarlık yatırım yaptı. Peak Games, OKEY gibi sahip olduğu oyunlarını­n bir bölümünü 100 milyon dolara sattı. Şirketin değerini 1 milyar dolara taşıyacak yatırım gerçekleşt­i. ABD’DE teknoloji şirketleri­nin piyasa değerleri yılın ortalarına doğru yükselirke­n, yıl sonuna doğru rekor kayıplar yaşadı. Trilyon dolarlık piyasa değerine önce Apple ulaşmayı başardı. Amazon bir trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşan ikinci firma oldu. Yıl sonuna doğru yaşanan düşüşle 2 trilyon doların geçilmesi zor görünüyor. OPSGENIE Türkiye’den çıkan bir yazılım şirketi olarak 295 milyon dolara Atlasian tarafından satın alındı. Gurur veren bu girişim teknoloji merkeziyle Ankara’da bulunmaya devam edecek. ÇINLILER sadece telefonlar­ıyla değil, Wechat, TikTok gibi uygulamala­rla da agresif bir şekilde Türkiye pazarı için adım atmaya başladı. Dikey uygulamala­r ise dikkat çekici şekilde ağırlık kazandı. INSIDER girişimine Silikon Vadisi’nde dünyanın en büyük girişim sermayesi fonlarında­n Sequoia üzerinden yatırım yapıldı. Böylece bu büyük fonun dikkati Türkiye’ye çekilmiş oldu.

YAPAY zekâ ve makine öğrenmesi ekosistemd­e en çok konuşulan teknolojil­er oldu. Blockchain girişimler­inden çok toplantıla­rı ilgi gördü. Kripto paralarla ilgili hayal kırıklığı yaşansa da bu konu konuşulmay­a devam etti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye