Sabah

LNG rekabeti Türkiye’ye yarayacak

IEA İcra Direktörü Fatih Birol, “Dünyada ticaret hızla LNG’ye kayıyor. Avrupa, gazda Rusya’ya bağımlılık­tan kurtulacak. Rekabet, Türkiye’nin de elini rahatlatac­ak. Boru hattından aldığı gazın fiyatı konusunda pazarlık gücü artacak” dedi

-

Schneider Elektrik Türkiye Orta Asya Bölge Başkanı Bora Tuncer’in elinden ‘Pozitif Enerji Ödülü’nü alan Uluslarara­sı Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Fatih Birol, dünyadaki enerji sektörü ve bunun Türkiye’ye etkileri hakkında bilgi verdi. Dünya enerji coğrafyası­nın hızla değiştiğin­i belirten Birol, “2000’li yılların başında tüketimde ilk 3 sırayı ABD, Çin ve Avrupa paylaşırke­n bugün sıralama Çin, ABD, Hindistan şeklinde değişti. 2030’da Avrupa, Afrika’nın altına yani beşinci sıraya inecek. ABD, Rusya ve Suudi Arabistan ile birlikte dünyada ilk 3’e girdi. 2019’da özellikle gazda ABD makası açarak bir numara olacak” dedi.

Dünyada ticaretin hızla sıvılaştır­ılmış gaza (LNG) kaydığının altını çizen Birol, “Boru hatları ile taşınan doğalgaz ile LNG rekabeti kızışıyor. Avrupa, gazda Rusya’ya bağımlılık­tan kurtulacak. Rekabet, Türkiye’nin de elini rahatlatac­ak. Boru hattından aldığı gazın fiyatı konusunda pazarlık gücü artacak. Gazın yüzde 90’ı sıvı halde tankerle taşınır olacak” diye konuştu. LNG’nin şampiyonla­r liginde ABD, Avustralya ve Katar olduğunu dile getiren Birol, eskiden 5 ülkenin LNG ihraç ettiğini, bugün ülke sayısının 55’e çıktığını kaydetti.

ENERJİDE DOĞRU ADIM ATILDI

Petrolde önümüzdeki dönemde oyunun adının fiyat oynaklığı olacağını dile getiren Birol, ABD’de kaya petrolü için 45-50 dolar varil fiyatının yeterli hale geldiğini ifade etti. Türkiye’nin cari denge açığında petrol ve gazın payının azalacağın­ı anlatan Birol, yenilenebi­lir enerjiye dikkat çekti. Türkiye’nin güneş ve rüzgâr enerjisi ihalelerin­de doğru adımlar attığına dikkat çeken Birol, “İhalelerde güneş ve rüzgâr enerjisiyl­e ilgili teknolojin­in Türkiye’ye getirilmes­i, üretim yapılması şartı konuldu. Bu adım, Türkiye’ye güneş panelleri ve rüzgâr güllerinde teknoloji kazandırac­ak” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ?? Birol, petrol rezervleri­n ömrünün 80 yıl olduğunu belirterek, “10 yıl önce 50 yıllık petrol rezervi kaldığında­n söz ediliyordu. Yeni bulunan rezervler süreyi 80 yıla uzattı. Yeni keşifler olabilir ve süre uzayabilir” dedi.
Birol, petrol rezervleri­n ömrünün 80 yıl olduğunu belirterek, “10 yıl önce 50 yıllık petrol rezervi kaldığında­n söz ediliyordu. Yeni bulunan rezervler süreyi 80 yıla uzattı. Yeni keşifler olabilir ve süre uzayabilir” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye