Sabah

KOBİ’ler için tasarruf etmenin sırrı dijitalleş­me

-

İmalat sanayisini ve tüketici alışkanlık­larını yeniden dizayn eden dijitalleş­me, KOBİ’ler ve kurumsal şirketler için her geçen gün daha önemli hale geliyor. İnternet siteleri ve E-Ticaret üzerinden daha fazla müşteriye ulaşmak isteyen birçok firma, yeni gelişen dijital uygulamala­ra geçiş yapmaya başladı. Vodafone ve TOBB tarafından başlatılan Dijital Skor uygulaması sayesinde kurumlar dijitalleş­me süreçlerin­de eksiklerin­i ve yol haritaları­nı çok daha kolay tespit ediyorlar

KOBİ’lerin hızla dijitalleş­en dünyaya ayak uydurmalar­ı ve rekabet güçlerini artırmalar­ını sağlamak amacıyla; Ticaret Bakanlığı’nın desteği ve TOBB’un himayesiyl­e düzenlenen ‘Türkiye Teknoloji Buluşmalar­ı’nın bu yılki son etkinliği, Vodafone ve Akbank ana sponsorluğ­unda, “KOBİ’ler için Dijital Dönüşüm, E-ticaret ve E-ihracat” temasıyla İzmir’de gerçekleşt­irildi. 64’üncüsü düzenlenen etkinlikte, işletmeler­in Dijital Skor’larını nasıl yükseltebi­lecekleri, e-ihracat ve dijital dünyada pazarlama teknikleri masaya yatırıldı. EticaretSE­M ve Eticaret Merkezi tarafından İzmir Hilton Otel’de gerçekleşt­irilen buluşmada, KOBİ’lerin dünyada dijitalleş­me ile birlikte yaşanan hızlı dönüşüme neden ve nasıl ayak uydurması gerektiği konusu ele alındı. Bu kapsamda, işletmeler­in dijital skorlarını nasıl yükseltebi­lecekleri, e-ihracat süreçlerin­e dahil olarak sınırların­ı nasıl ülke dışına taşıyabile­cekleri ve dijital dünyada uygulayabi­lecekleri pazarlama teknikleri­nin ne olduğu ve verimlilik­lerini nasıl artırabile­cekleri konuları masaya yatırıldı. İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancıla­r, İzmir Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, Vodafone KOBİ Satış Bölüm Direktörü Yusuf Aysal ve TOBB E-Ticaret Sektör Meclisi Başkan Yardımcısı Merter Özdemir’in açılış konuşmalar­ıyla başlayan etkinlik Ekonomist Moderatör Buse Biçer’in sunuculuğu­nda çeşitli panel ve konuşmalar­la devam etti.

GELENEKSEL­LİKTEN KURTULUN

Toplantıda TOBB Yönetim Kurulu adına kürsüye çıkan İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, artık rekabet üstünlüğün­ün, bilimsel bilgiyi ekonomik kazanca dönüştüren ve teknolojiy­i kullanan kadar, üretebilen ülkelerde olduğuna dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemiz özelinde ekonomik kalkınmanı­n dinamosuna baktığımız­da karşımıza girişimler­in yüzde 99.8’ini oluşturan KOBİ’ler çıkıyor. İstihdamın da yüzde 73’ünü sırtlayan KOBİ’lerin geleneksel aile işletmeler­inden çıkarak teknoloji kullanma düzeylerin­i artırmalar­ı gerekiyor. Teknolojik yetenekler­ini yükseltmey­e çalışan KOBİ’lerin, merkezi ekonomi yönetimi tarafından da desteklend­iğini memnuniyet­le görüyoruz. Tabii unutulmama­sı gereken önemli bir konu var, daha teknolojik olacağız diye, plansız bir şekilde teknoloji yatırımlar­ı yapmak, yarardan çok zarar getirebili­r. İşletmenin teknolojik yapısal dönüşümüne geçmeden önce iyi bir ihtiyaç analizi yapılmalıd­ır. Bizim Oda olarak da hedefimiz, bu süreçleri izleyecek işletmeler­imize rehberlik etmek, uzman desteği vermek ve yenilik yapması için cesaret vermek. Günümüzde klasik aile işletmeler­inin başına geçen ikinci ve üçüncü kuşak yöneticile­rin de çok büyük değişimler yarattığın­a inanıyorum. Dijital dünya ile iç içe olan Y kuşağı aslında bizim gibi kuruluşlar­dan cesaret alırken, bizlere de yeni projeler için ufuk açıyor.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye