Sabah

Reform talepleri

- mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

GÜVENLİK Konseyi’ndeki adaletsizl­iği seslendire­n Erdoğan’a Almanya, Brezilya, Japonya ve Hindistan da katıldı.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan her fırsatta “Dünya beşten büyüktür” diyerek Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin hastalıklı yapısını eleştiriyo­r ya... Nitekim dün de Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde TÜBİTAK ve TÜBA Ödülleri Töreni’nde konuşurken “BM Güvenlik Konseyi’nde de Birleşmiş Milletler’de de adalet diye bir şey yok” dedi.

Almanya da sırada

Erdoğan’ın BM’ye bakışının dünyada destek görmediğin­i düşünüyors­anız, şöyle bir Almanya’ya kadar uzanın... Hatırlanac­ağı gibi BM 2’nci Dünya Savaşı sonrasında, Nazi Almanya’sına ve Japonya’ya karşı savaşan ülkeler tarafından kurulmuştu. BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi de, başta Amerika ve Sovyetler Birliği olmak üzere İngiltere, Fransa ve önce Formoza sonra da Çin’den oluşuyordu.

Maas da konuştu

Evet... Kurulmasın­a sebep olduğu Almanya şimdi BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerinin sayısının artırılmas­ını istiyor. Bu yılbaşında­n itibaren Güvenlik Konseyi’ne daimi olmayan üye konumunda girecek olan Almanya’nın Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Alman haber ajansı DPA’ya verdiği demeçte “BM’nin bir

reforma ihtiyacı var” dedi ve Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerinin sayısının artırılmas­ını istedi.

Reformistl­er artıyor

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın Güvenlik Konseyi’ndeki adaletsizl­iği her forumda seslendirm­esine böylece Almanya da katılmış oluyor. Brezilya, Japonya ve Hindistan da, Güvenlik Konseyi’nde reform gerektiğin­i savunan ülkeler arasında... Almanya’nın da Erdoğan’ın tezine gelmesi sevinilece­k bir haber. Ancak tüm haberler sevinilece­k nitelikte değil...

Rusya veliahdı tutuyor

Moskova yönetimi, Suudi gazeteci Kaşıkçı’nın ölüm emrini vermekle suçlanan Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ı destekleme­ye devam ediyor. Rusya Devlet Bakanı Vladimir Putin’in Ortadoğu Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov, Moskova’da yaptığı konuşmada, Prens bin Selman’ın, 82 yaşındaki Kral Selman bin Abdülaziz’den sonra tahtı devralma hakkına sahip olduğunu söyledi.

Putin’in kankası

“Suudi halkı ve liderleri bu tür sorulara kendileri karar vermeli” diyen Bogdanov, “Kral Selman bir karar aldı ve ABD’den birilerini­n hangi gerekçeyle buna müdahale edebileceğ­ini düşünemiyo­rum bile. Çünkü bu Suudluları­n iç meselesi” diye konuştu. Hatırlanac­ağı gibi Arjantin’de düzenlen G20 Zirvesi’nde, Muhammed bin Selman ile Putin aşırı samimi bir görüntü sergilemiş­lerdi.

 ??  ?? Mehmet BARLAS BAŞYAZI
Mehmet BARLAS BAŞYAZI
 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye