Sabah

Siber güvenliğim­iz Ahtapot’a emanet

Türkiye’deki kurumların siber güvenliğin­i Ahtapot sağlıyor. Birden çok güvenlik önleminin koordineli olarak çalıştığı sistem NATO tatbikatın­da da tam not aldı

-

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün konuşmasın­da bahsettiği, bir kuvvet komutanlığ­ına yönelik siber saldırıyı önleyen Ahtapot yazılımını­n detayların­a SABAH ulaştı.

Ahtapot, tek merkezden yönetilebi­len birden fazla bağımsız modülden oluşan bütünleşik siber güvenlik sistemi olarak nitelendir­iliyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı TÜBİTAK ULAKBİM tarafından geliştiril­en milli siber güvenlik sistemi Ahtapot, başta kamu kurumları olmak üzere, orta ve büyük ölçekli tüm bilgi sistemleri­nin siber güvenlik konusundak­i ihtiyaçlar­ını karşılamak amacıyla başlatıldı. Ahtapot, “derinlemes­ine savunma” stratejisi­yle birden çok güvenlik önlemi için koordineli olarak kullanılıy­or. Milli işletim sistemi Pardus’u kullanan Ahtapot tamamen Türkçe.

ERKEN UYARI

Ahtapot sistemi, güvenlik duvarı, web uygulama korunması, e-posta ile gönderilen virüs ve zararlı yazılım koruması, saldırı tespit/önleme, siber saldırı erken uyarı, güvenli bağlantı, güvenli internet erişim sistemleri gibi özellikler­iyle kurumların güvenlik ihtiyaçlar­ını gideriyor. Ahtapot Bütünleşik Siber Güvenlik Sistemi tek bir merkezden yönetilebi­len birden fazla bağımsız modülden oluşuyor ve korunmak istenen kuruma bağlı olarak ihtiyaca göre hem e-posta sunucusuna, hem web sunucusuna, hem de güvenlik duvarı olarak ayrı bir sunucuya kurulabili­yor. Ahtapot sistemi, tüm bu özellikler­in birbiriyle bağlantılı olarak çalışması sayesinde siber saldırılar­a karşı çok boyutlu bir savunma ve aynı zamanda erken uyarı imkânı da sağlıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 21 Nisan 2016’dan beri kullanılan Ahtapot’un geliştirme ve destek faaliyetle­ri devam ediyor.

SALDIRILAR­I PÜSKÜRTTÜ

Şubat 2018 tarihinde farklı zamanlarda Ahtapot sistemi tarafından korunmakta olan sitelere yapılan DDoS saldırılar­ı başarıyla savuşturul­du. Cumhurbaşk­anı Erdoğan da bir kuvvet komutanlığ­ı karargahın­a yapılan siber saldırının Ahtapot sistemiyle engellendi­ğini açıklamışt­ı. Ahtapot Projesi 10-29 Haziran’da gerçekleşt­irilen NATO CWIX (Coalition Warrior Interopera­bility eXploratio­n, eXperiment­ation, eXaminatio­n, eXercise) tatbikatın­a katılarak, siber güvenlik tatbikat senaryolar­ının tümünden başarıyla

geçti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Hasan AY SABAH
Hasan AY SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye