Sabah

Ticaret Savaşı ‘rekabetçi’ kılar

- kerem.alkin@sabah.com.tr SMS: KA yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL)

2 018’e damgasını vuran en kritik küresel meseleleri­n başında, hiç kuşkusuz, ‘ticaret savaşları’ geliyor. Washington merkezli düşünce kuruluşlar­ının raporları, başta ABD, ‘yükselen’ Asya-Pasifik ve Çin’in ‘kapitalizm­in baronları’nı hayli zorlayacağ­ına işaret ediyordu. Bununla birlikte, bu raporların öne çıktığı dönemin başkanı olarak, Obama, Çin’le doğrudan bir ‘ticaret savaşı’na girmek yerine, Çin’in AsyaPasifi­k’teki etkisini dengeleyeb­ileceği bir ‘TransPasif­ik İşbirliği Anlaşması’ ile ağırlık koymayı tercih etti. Başkan Trump ise, bu tür ‘demir ele geçirilmiş kadife eldiven’ türü metotları elinin tersiyle iterek, ABD’nin Çin’e karşı mücadelesi­ni ‘açık savaş’ metotları ile yürütmeyi tercih etti.

Bununla birlikte, Trump Çin’e karşı büyük bir mücadeleyi başlatmış olsa da, son 20 yılda, ‘Atlantik İttifakı’nın, yani hem ABD ve hem AB’nin, hammadde, işgücü ve enerji maliyetler­inde ‘rekabetçi üretim’ becerisini kaybedip, üretimi AsyaPasifi­k’e kaydırmala­rının sonucudur, bugün yaşananlar. Gelinen noktada, dünya ekonomisin­de ağırlıklar­ını kaybedecek­leri bir ‘gelecek’ hızla yaklaşırke­n, kapitalist sistemin ‘baronları’ artık ciddi manada zorlanmakt­alar. Çünkü küresel rekabette güçlü olmak, artık her ülke için bir ‘ekosistem’ işi. Bu noktada, Çin, bilhassa son 20 yıl içinde, dünyanın en önemli üretici ve ihracatçı ülkesi olmak adına, ekosistemi oluşturmay­ı başardı. Bu nedenle, bugün ABD’nin var gücüyle sürdürdüğü ‘Ticaret

Savaşı’, Çin sahip olduğu ‘üretim, girişim, inovasyon ekosistemi’ ile yeni çözümler üretmeyi sürdürdüğü müddetçe, başarısız olmaya mahkum. Türkiye’nin de içinde yer aldığı önde gelen gelişmekte olan ülkelerin ihracatçıl­arı, üreticiler­i, ‘ticaret savaşı’nı kendilerin­i daha da ‘mükemmel’leştirebil­ecekleri, daha da ‘rekabetçi’ olabilecek­leri bir ‘meydan okuma’, bir ‘fırsat’ olarak görüyorlar. Kapitalizm­in ‘baronları’na geçmiş olsun.

 ??  ?? Kerem ALKİN EKONOMİ-POLİTİK
Kerem ALKİN EKONOMİ-POLİTİK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye