Sabah

‘Sıkıntı var ama ülkenin dinamikler­i kuvvetli’

- Şelale .ADA. Velale NaGaN#VaEaK FRP WU

Geçen yılın son haftası ve bu yılın ilk haftası iş dünyasının önde gelen oyuncuları­yla bir araya gelmeye ve ekonominin nabzını tutmya devam ediyoruz.

22 milyar euroluk cirosuy la Avrupa’nın en büyük elektronik market zinciri Media Markt’ın Türkiye &E2’su Yenal Gökyıldırı­m, tepe yönetimi deği şen Media Saturn +oldinJ’in icra kuru luna da girdi ve Türkiye’nin yanı sıra sorumluluk alanına Yunanistan ve İsveç pazarları da eklen di. Buluştuğum­uzda ilk cümlesi, “Türkiye’de son 3 yılda 15 ülke de bulunan Medya Markt’ın en hızlı büyüdüğü ülke oldu. Bu deneyim ana şirketin de dikkatini çekti ve bize de icra kurulu yolu açıldı” oldu.

Gökyıldırı­m, 2017’nin ekimi ile 2018 yılının ekimi arasındaki mali yılda Türkiye’deki elektronik pazarı nın yüzde 15 civarı büyüdüğünü, Medya Markt’ın ise bu orandan bir kaç puan daha fazla büyüdüğünü ve 18 yeni mağaza açtıkları 2018’i son 3 ayda pazarın büyük oranlar da daralmasın­a rağmen iyi kapatmayı başardıkla­rını söylüyor.

Açıkçası Türkiye’de ekonomi ne kadar zorlu bir yıl yaşarsa yaşasın bazı göstergele­r değişmiyor. Yenal Gökyıldırı­m pazarda büyümeleri ne katkı yapan gelişmeler­i anlatırken, “Dikkat etmediğimi­z istatistik ler” diyerek dikkatimi çeken bazı bil gileri hatırlatıy­or. Örneğin geçen yıl Türkiye’de 600 bin evlilik ve 150 bin boşanma gerçekleşm­iş.Yeni öğrenci evleri yaklaşık 100 bine ulaş mış ve köyden kente göç de geçen yıl 2.5 milyonu bulmuş. Gökyıldırı­m, “Sıkıntılı bir dönem var ama ülkenin dinamikler­i çok kuvvetli. Genç bir nüfus var” diyor.

Ne ilginç ki 80 milyon nüfus lu Türkiye’de 70 milyon da cep telefonu hattı var. Medya Markt gibi şirketler için bu rakam, yenileme, kırık ekranını tamir etme, kılıf alma vs bir çok yeni alışveriş anlamına geliyor. Nitekim, Medya Markt’ın geçen yılki cirosunun yüzde 35’i cep telefonu satışların­dan geliyor.

2019’un ilk mağazasını da Balıkesir’de açtıkların­ı ve 71 mağa zaya ulaştıklar­ını anlatan &E2 Gökyıldırı­m, toplamda 120 mağa zaya ulaşma hedefini bozmadıkla­rını ve şu anda Eskişehir, İstanbul ve Diyarbakır’daki 3 mağaza inşaatının devam ettiğini, 2019’da 10 civa rı mağaza açarak büyümeye devam edecekleri­ni söylüyor. Media Markt’ın 2022 yılında Avrupa’nın en büyük ikinci pazarının Türkiye olacağını da anlatan Gökyıldırı­m, Türkiye büyümesini­n diğer ülkelere de örnek olduğunu söylüyor.

Bu arada bir dip not olarak, geçen yıl Rusya ve Fransa’da satın alma larla büyümeye devam eden Media Markt, Türkiye’de Teknosa hisseleriy­le de ilgilenmiş­ti ancak daha sonra yapı lan açıklamala­rla bu karar askıya alın mıştı. Yenal Gökyıldırı­m, 2019’da bu konuda bir gelişme olup olmayacağı sorusunu cevapsız bıraktı.

Bakalım 2019’da perakande sek töründe nelere tanıklık edeceğiz?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye