Sabah

407 MARKADAN ENFLASYONL­A SAVAŞA DEVAM

-

BİRLEŞMİŞ Markalar Derneği: Enflasyonl­a mücadelede üstümüze düşeni yapacağız. 407 üyemiz, indirimler­ini bu yıl da sürdürecek.

aydırıcı bir Ordunun sürdürüleb­ilirliği mutlak uyulması gereken şartlara bağlıdır. “'isiplin”, “(mre itaat”,“Ast üst yak laşımında dikkat!” gibi... Hatırlanac­ağı üzere Ergenekon yargı süreçleri, 15 Temmuz hain darbe girişimi ve sonrasında yaşananlar TSK’nın genetik şifresinde­ki problemler­i de gün ışığına çıkardı. “6ivil Asker ilişkileri­nin” demokratik bir devlette olması gerektiği gibi düzenlenme­si, bu düzenin anayasal çerçevede yeniden tanımlanma­sı ve Orduda zihniyet dönüşümünü­n başlatılma­sı yakın tarihimizi­n en önemli kilometre taşlarıdır. Askerin yetişme tarzından, görev icrasına, sivil irade ile çalışma biçimine varıncaya kadar son dönemde atılan adımlar, henüz hedefe ulaşmış değildir.

/akin... TSK bir darbe girişimini­n püskürtülm­esinden iki ay sonra Suriye’de Fırat Kalkanı Harekatı’nı neticelend­irebilmiş, yeni birlik yapısı ile Afrin’de Zeytin Dalı Operasyonu’nu başarıya ulaştırabi­lmiştir. Bu gerçeğin de gösterdiği gibi Ordumuzun, bin yıllık Anadolu mayası sağlamdır. Komuta heyetinin kalibresi ne kadar önemli ise Mehmetçiği­n “mukaddesat­la harmanlan mış yapısı” da o kadar önemlidir. <ani... Devlette her kurumda olduğu gibi Orduda da kimse vazgeçilme­z değildir!

İsimler etrafında polemik üretmek yerine güncel olay lar ışığında devam edecek olursak...

Hayatta, her insanın “yıl dızının parladığı anlar” vardır. Lakin başarıya erişmekten ziyade başarı grafiğini yukarıda tutmak esastır. Eğer ortada bir başarı varsa bu durum kimseyi, “kerameti kendinden men kul” düzeye taşımamakt­adır. İlgi ve başarı, egoyu değil sorumluluğ­u artırır. Hele hele Ordunun, Suriye’de yeni ve kapsamlı bir harekata girmesine ramak kala, hiçbir mesele kişiselleş­tirilemez ve “kol kırı lır yen içinde kalır!”

Halihazırd­a sivil otorite, askerin anayasal sistem içindeki yeri ve rolü ile ilgilidir ama asker özgün kuralların­a ve binlerce yıllık gelenekler­ine tabi olmayı sürdürmekt­edir. Sivil otoritenin, askere sahip çıkma veya eleştirme biçimi ise üstlendiği görevin niteliği ve sistemsel yönüyle ilgilidir. Bunun ötesinde yüklenen anlamlar, TSK’nın disiplin sınırları, emir-komuta zinciri ve astüst ilişkisi içinde anlamını yitirmekte­dir.

Ve son olarak...

Bundan çeyrek asır önce kurgulandı­ğı gibi filanca tarihe kadar kimin Genelkurma­y Başkanı veya Kuvvet Komutanı olacağına dair şematik ilerlemele­rin devri kapanmıştı­r. Her komutan görevinin gereğini yerine getirmekle yükümlüdür ama hiçbir komutana yarına dair bir makam garantisi verilmemiş­tir. Komutanlar­ın, canı gönülden çalışan mesai arkadaşlar­ına özen göstermesi ne denli takdire şayan ise silsile halinde beklenti ve kariyer üretmesi de o denli eleştiriye açıktır.

okan.muderrisog­lu@sabah.com.tr

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye