Sabah

2 MÜSLÜMAN KADIN, ABD KONGRESİ’NDE KURAN’A EL BASARAK YEMİN ETTİ

-

ABD Temsilcile­r Meclisi’ne seçilen iki Müslüman kadın üyeden Filistin asıllı Rashida Tlaib ailesinden kalma bir Kur’an ile, ilk başörtülü Somali asıllı Ilhan Omar ise dedesinin Kur’an-ı Kerim’i ile yemin etti.

Trump’ın Suriye’den çekilme kararın dan sonra hummalı bir kampanya baş ladı. ABD’nin bölgedeki müttefikle­ri nin ve yerleşik Washington elitinin üstlendiği kampanyanı­n hedefi çekilmeyi yavaşlatma­k ve süresini uzatmak. Bu arada çekilme nin rahatsız ettiği kesimlere (YPG, Paris, Tel Aviv ve Körfez başkentler­i) bir takım güven celer vermek ve hatta mümkünse bunla rı sahada garanti altına almak. Tekrar ettik leri şey, Trump’ın bölgeyi bilmediği, yanlış bir zamanlama ile çekildiği ve son üç yılda ki DEAŞ ile mücadelede elde edilen kaza nımları kaybettire­ceği. Sanki bölgeyi “bilen” ABD generaller­inin Afganistan ve Irak işgalleri Ortadoğu’daki istik rarı yok etmemiş gibi... Bölgeyi terör örgütlerin­in ve radikal akımların yaygınlaşt­ığı bir bataklığa çevirme miş gibi...

Kampanyanı­n iki amacı var. İlki, YPG’yi tasfiyeden kurtarmak. İkincisi de İsrail’in İran konusundak­i menfa atlerini korumak. Bu amaçla “DEAŞ ile mücadele” kartı kullanılıy­or. Üç argüman öne çıkarılıyo­r: Çekilme ile a) İran güçlenir b) DEAŞ geri döner c) Türkiye “Kürtleri” kat leder.

Kürtlerden kasıt elbette terör örgütü YPG. Batı basını “Kürtlerin bir kez daha satıl ması” söylemiyle kampanyaya insani bir kılıf giydirmeye çalışıyor. Türkiye’nin aslın da “DEAŞ ile mücadele etmeyeceği” yalanını da dolaşıma sokuyor. İsrail med yası uzun vadede “DEAŞ’ın yıkılması nın yolunun Kürdistan’dan geçtiği ni” söyleyecek kadar ileri gidiyor. Zira Tel Aviv, ABD’nin bölge politikası­nda iki konu yu pekiştirme­sini istiyordu: “İran’ın sınır landırılma­sı” ve “Kürdistan’ın kabul edilmesi.” Trump’ın kararı ile her iki hede fi gerçekleşt­irmek ciddi sıkıntıya girdi. Fransız Cumhurbaşk­anı Macron ise YPG kartını ele alabilme rüyası görüyor. Putin’i arayarak bu örgütün korunmasın­ı istiyor.

Bu kampanyanı­n belirli bir etkide bulun duğu anlaşılıyo­r. Önce Trump çekilme için belirli bir süre vermediğin­i ve YPG’nin koru nacağını söyledi. Gerçi, YPG’nin “İran’a petrol satmasında­n hoşnut olmadı ğını” da sözlerine eklemeyi ihmal etmedi. Sonra da Dışişleri Bakanı Pompeo, “DEAŞ ile mücadeleni­n devam edeceğini” ve “7ürklerin Kürtleri katletmesi­nin |nle neceğini” açıkladı. YPG’yi “kurtarmak” isteyenler bir şeyin farkında. Gidişat aleyhte. Türkiye, DEAŞ ile mücadele ederken Fırat’ın doğusunda konumlanac­ak.

Amerikan üslerinin bir kısmını devrala cak. Böylece YPG’nin bulunduğu bölgele ri ister DEAŞ’a operasyon için ister DEAŞ’ın geri dönüşünü engellemek için askeri anlam da kontrolüne alacak. Bu da YPG’nin sonu nu getirecek. Ve ABD koruması olmadan Suriye denklemind­e YPG’nin varlığını koru ması mümkün değil. Çelişki şurada; ABD hem çekilip hem de YPG’yi nasıl koruya cak? Anlaştığı Türkiye eli ile mi? Bu elbette imkansız. Ya Rusya ve Esed? Rusya, YPG’yi “ABD’nin lejyonerle­ri” olarak görüyor. Türkiye ile bu konuda uzlaşmaya hazır. Esed rejimi de bu örgüte özerklik vermeye yanaş mayacak. Kaldı ki Trump’ın YPG’yi sat ması bile sadece bir zamanlama meselesi. Kampanyanı­n ilk ayağı yıkılmaya mahkum. İkinci ayağa gelince...

Pompeo, Tel Aviv’i teskin etmek için “İran ile mücadeleni­n devam edece ğini” vurguluyor. Halbuki Trump’ın İran konusundak­i pragmatizm­i çok açık. İran’ın Suriye’de istediğini yapabilece­ğini söylüyor ve Tahran’ı kendisiyle “müzakereye” çağı rıyor. Meşhur 12 şarttan “nükleer anlaş mayı yenileyere­k” ve “balistik Iüzeler le ilgili taviz alarak” pekala vazgeçebil­ir. Yemen, Suriye ya da Irak’ta İran’ı sınırlan dırmanın en etkili yolunu “sert yaptırım lar” olarak görüyor. Ve Trump, yaptırımla­rın İran ekonomisin­i nasıl çökerttiği­nin farkında. Askeri seçenekler­e gerek olmadan Tahran’ın bir noktada masaya oturacağın­ı tahmin edi yor. Pompeo, Bolton ve Jeffrey’in İran’ı sınırlandı­rma konusunda da Başkana iste dikleri politikayı empoze edemedikle­ri anlaşı lıyor. Bakmayın basın açıklamala­rına, aslın da kampanyanı­n ikinci ayağı da sakat. Tel Aviv’in kaygıları da teskin olmayacak.

bXrhanetti­n dXran#sabah com tr

 ??  ?? Rashida Tlaib
Rashida Tlaib
 ??  ?? BXrhanetti­n DURAN
BXrhanetti­n DURAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye