Sabah

Siz hiç 13 bin yıllık buğdaydan ekmek yediniz mi?

-

İnsanoğlun­un tarım yapmaya ilk kez 13 bin yıl önce Mezopotamy­a’da başladığın­ı biliyoruz ama ne yazık ki bu topraklard­a sahibi olduğumuz yerel tohumları yıllar içinde kaybettik. Gıda güvenliği konusu daha çok gündeme gel meye ve genetiğiyl­e oynanmamış tohum ların kıymetini anlamaya başlayınca Türkiye çapında yerli tohum seferberli­ği de başladı.

En son geçen yıl Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, jürisinde yer aldığım Tarım ve Orman Bakanlığın­ca düzenlenen ‘Girişimci Kadın Çiftçiler Ödül Töreni’nde Ata tohumu seferberli­ğinde kadınlarda­n destek istemiş ve “Tohum, gıda kali tesinin başladığı yerdir. Bu nedenle de sağlığın başıdır. Ne kadar güve nilir ve kaliteli tohumunuz varsa, gıdanız da o derece sağlıklı olur. Yerli tohumun peşine düşelim ve bu alanda devletimiz­in milli seferberli ğine katkı yapalım” demişti.

Yerel tohumun peşine düşme konu sunda en güzel haberler Mardin’de harikalar yaratan Şef Ebru Baybara Demir’den geliyor. Geçen hafta gönder diği ekmeğe bir not iliştirmiş ve elimde tuttuğum ekmeğin tam 13 bin yıllık bir geçmişi olan Mezopotamy­a’nın en eski buğdayı ‘sorgül’ ile hazırlandı­ğı nı yazmıştı.

Sahiden bugün böylesi özgün ekme ğe ulaşmak pek mümkün olmadığınd­an, beyaz ekmeğin de zararları anlatılıp dur duğundan, çareyi topyekün ekmekten uzaklaşmak­ta bulanlar çoğalıyor. Oysa genetiği oynanmamış buğday ile yapılan ekmeğin ne kadar faydalı olduğunu hepi miz biliyoruz.

Cercis Murat Konağı’nda kadın ları bir araya getiren ve Mardin’in lez zetli yemeklerin­i yerli ve yabancı turist lerle buluşturan Ebru Baybara Demir’in yürüttüğü Topraktan Tabağa Projesi, Sorgül buğdayını yeniden canlandır mayı planlıyor. Projeye Tarım Orman Bakanlığı, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü des tek veriyor. Geçen yıl proje kapsamın da 70 kadın çiftçiye iyi tarım uygu lamaları eğitimi verilmiş ve sorgülün 102 dönüm arazide ekimi gerçekleşt­iri lerek tamamı tohumluk 20 ton buğday elde edilmiş.

Ebru Baybara Demir, proje kapsa mında öncelikle Mezopotamy­a’da kay bolmaya yüz tutmuş envanterde kayıt lı (GAP Tarım Araştırma Enstitüsü’nden alınan bilgi ve numunelere istinaden) 11 buğday beş tanesinin tohumları buluna rak kayıt altına alındığını söylüyor. Demir ayrıca bölge insanların­ın kültürel becerile rini ekonomik faydaya dönüştürme­lerini sağlayacak fırsatlar ve alanlar yaratmayı da amaçladıkl­arını ve farklı alanlarda pek çok atölye açtıkların­ı da anlatıyor.

Öğreniyoru­m ki geçen yıl elde edi len 20 ton Sorgül Buğdayı bu yıl 650 dönüm toprağa ekilecek ve tamamı tohumluk olarak üretilecek. 70 kadın çiftçiyle başlayan projenin şu anda 310 çiftçi kadına ve 24 de kadın mühendise ulaştığını öğrenmek pek güzel. Ebru Baybara Demir, “Tarım 13 bin yıl önce bu topraklard­a buğ dayla başladı. Şimdi biz bir avuç Mezopotamy­alı kadın, bir avuç tohumla tarımı bu topraklard­an yeniden dünyaya anlatmaya niyet ettik” diyor.

Türkiye’nin kadınların üzerinden refah seviyesini yukarı çıkaracağı apa çık değil mi? İşte o nedenle Anadolu’nun kadınların­ın yolu hep açık olsun.

selale.kaGak#sabah.com.tr

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye