Sabah

Getir bilançonu YAP TRANSFERİ

Türk futbolu için mali rehabilita­syon dönemi başlıyor. 2cak·ta nakit akışını sunacak olan kulüplere sıkı denetim gelecek. *elirler önce borca aktarılaca­k kalan parayla transfer yapılacak *A/ATA6A5AY T5AB=216325 BEŞİKTAŞ FE1E5BAHdE

-

. 4.

. 5 . 5 . 4 .54 . 4 AktiI ToSlam borç Finansal borç Ö] kaynak =arar 44 . 5 . 5. 4 4 .

.

. .

.

. 4

T4

ürk futbolunu mali açıdan hizaya sokacak projede sona gelindi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın öncülüğünd­e başlatılan, Bankalar Birliği, Kulüpler Birliği ve Türkiye Futbol Federasyon­u’nun (TFF) hazırladığ­ı plana göre, kulüpler eskisi gibi har vurup harman savuramaya­cak. Mali rehabilita­syona tabi tutulacak kulüpler, bundan sonra harcamalar­ını gelir-gider dengesine göre yapacak. Borç batağındak­i kulüplerin yayın, sponsorluk ve Passolig gelirlerin­den, önce kamunun ve bankaların alacakları düşülecek, kalan para harcamalar için kulüplere verilecek. Döviz geliri olmayan şirketlere dövizle borçlanmay­a yasak getiren ekonomi yönetimi, benzer bir modeli futbol kulüpleri için de uygulayaca­k. Bu çerçevede, yabancı futbolcu transferin­e sınır getirilmes­i planlanıyo­r. Federasyon’un belirleyec­eği mali kurallara uymayan kulüplere yaptırımla­r getirilece­k. Kurala uymayan kulüpler default (temerrüt) riskiyle karşı karşıya kalacak. Bu yapılandır­malarla kulüplere nefes aldırılaca­k. Planın ikinci aşamasında ise gelirleri giderleri karşılayam­ayan ve her yıl aradaki açığı borçlanmay­la kapatmaya çalışan kulüpler sıkı denetim altına alınacak. Mali disiplinin sağlanarak harcamalar­ın kontrol altına alınması için federasyon kurallar belirleyec­ek. Bu kurallara uymak zorunlu olacak. Uymayanlar­a yaptırımla­r getirilece­k. Dilek GÜNGÖR

SIKI DENETİM GELİYOR

Yeni plana göre, ilk aşamada, Süper Lig’deki futbol kulüpleri 31 Ocak tarihine kadar TFF’ye ve Bankalar Birliği’ne gelir-gider bilançolar­ını eksiksiz sunacak. Fotoğrafa göre kulüplerin borçlarını­n yapılandır­ılması aşamasına geçilecek. Her kulübün mali yapısına göre yapılandır­ma kuralları getirilece­k. Kimine 5 yıl, kimine 2 yıl, kimine 2 yıl geri ödemesiz 5 yıl vadeli gibi seçenekler­le yapılandır­ma yapılacak.

AktiI ToSlam borç Finansal borç Ö] kaynak =arar GELİR ÖNCE BORCA

Federasyon­un futbol kulüpleriy­le birlikte üzerinde çalıştığı plana göre, kulüpler için ‘ayağını yorganına göre uzat’ dönemi başlayacak. Mali rehabilita­syon olarak adlandırıl­an bu dönemde kulüpler gelirlerin­den fazlasını harcayamay­acak. Kulüplerin yayın, sponsorluk ve Passolig gelirleri öncelikle borçlara gidecek. Kulüpler kalan parayla transfer yapabilece­k. Kulüplerin oyuncuları ve teknik direktörle­ri için bütçelerin­de ve transferle­rin amortisman maliyetler­inde belli bir seviyeyi geçmemeler­i şart olacak. Aksi takdirde cezaya çarptırıla­caklar.

YABANCIYA SINIR .

.

. 5 . .

.

.

. 44 44.5

Transfer harcamalar­ında kulüp bütçesinin bir buçuk katının aşılmaması, gelirlerin yüzde yetmişinde­n daha fazla harcamaya yönelinmem­esi, yabancı futbolcu transferin­e sınır getirilmes­i gibi kurallar devreye alınacak. 2017 verilerine göre, İngiltere, Almanya ve İspanya’da oyuncu ücretlerin­in gelire oranı yüzde 55’teyken, Türkiye’de bu rakam yüzde 80’e ulaşmış durumda. Bunun sürdürüleb­ilir olmadığı belirtiliy­or.

 ??  ??
 ??  ?? TBB Başkanı Hüseyin Aydın TFF Başkanı Yıldırım Demirören
TBB Başkanı Hüseyin Aydın TFF Başkanı Yıldırım Demirören
 ??  ?? EKONOMİ
EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye